Sairaudet

Juurihoito epäonnistui – Auroran etuhampaat jouduttiin vaihtamaan

Aurora Renvallin juurihoito epäonnistui, minkä seurauksena etuhampaan tilalle laitettiin implantti.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Aurora Renvallin albumi
24.11.2017

”Kävin hammaslääkärissä ennen lukiota, eikä minulla ollut yhtään reikää. Seuraavan kerran menin hammaslääkäriin lukion jälkeen. Hammaslääkäri toisti koko ajan samaa koodia ja kysyin, mitä se tarkoittaa. 

Hän sanoi, että kyse on alkavasta reiästä ja niitä oli suussani 31.

Olin juonut vuoden ajan joka päivä ainakin tölkillisen energiajuomaa. Järkytyin hammaslääkärikäynnistä, ja juomien litkiminen loppui siihen.

Hammaslääkäri neuvoi puhdistamaan hampaat hyvin ja sanoi, etteivät reiät välttämättä kehittyisi.

Lue lisää: 6 kysymystä energiajuomista

MENIN HAMMASLÄÄKÄRIIN VASTA neljän vuoden kuluttua. Huomasin silloin tumman pisteen etuhampaassani. Oli ihan omaa tyhmyyttäni, että käyntien väli venyi niin pitkäksi.

Etuhampaassa oli reikä, ja se oli päässyt etenemään hampaan juureen asti. Se oli aikamoinen yllätys, sillä hammas ei ollut ollenkaan kipeä. 

Minulle piti tehdä juurihoito ja uusi kruunu, jotta hammas olisi samanvärinen muiden kanssa. Hoito maksoi yksityisellä hammaslääkäriasemalla noin 1 400 euroa.

UUSI ETUHAMPAANI tuntui alusta asti erilaiselta kuin muut, mutta ajattelin, että se on normaalia. Kävin hammaslääkärissä joka vuosi.

Syksyllä 2016 aloin aavistella, että jotain oli vialla. Hammas oli liikkunut selvästi eteenpäin.

Kolmiulotteisissa KKTT-kartiokeilakuvissa selvisi, että etuhampaan juuressa on tulehduskudosta. Liikkuminen johtui siitä.

Kolmen vuoden takainen juurihoito ei ollut ilmeisesti onnistunut. Uusi hammaslääkäri ehdotti minulle etuhampaan poistoa tulehduksen hoitamiseksi. Tilalle laitettaisiin implantti, jotta etuhampaan saisi taas samaan riviin muiden kanssa.

Olin pettynyt siihen, että juurihoito oli epäonnistunut. Olin aavistanut, että hammas pitää poistaa. 

Lue lisää: Hammasremontti – odottavan aika on pitkä

ETUHAMMAS VEDETTIIN pois, ja sain väliaikaisen muovihampaan, joka kiinnitettiin hampaidenvärisellä massalla viereisiin hampaisiin. Se näyttää onneksi oikealta hampaalta.

Pidän väliaikaista hammasta neljä kuukautta, sitten minulle porataan titaani-implantti ja väliaikainen hammas laitetaan takaisin paikalleen. Kun implantti on luutunut kiinni leukaluuhuni neljä kuukautta, sen päälle asennetaan uusi kruunu.

Hoito maksaa noin 3 000 euroa. En järkyttynyt hinnasta, sillä tiesin, että hampaiden korjaaminen on kallista. Summa tulee maksettavaksi onneksi vajaan vuoden aikana. 

Etuhampaasta on kertynyt kuluja yli 5 000 euroa. Onhan se ihan älytön summa. 

OLISI HUIPPUA, jos uusi hammas olisi ikuinen, mutta niin tuskin käy. Jos se kestää parikymmentä vuotta, olen suhteellisen tyytyväinen. En edes kysynyt hoitoa julkiselta puolelta, sillä arvelin, etteivät he hoida minua.

Jos jokin hampaani pitää vielä joskus juurihoitaa, haluan tarkistuttaa KKTT-kuvilla, että se on onnistunut.

Jatkossa aion hoitaa hampaitani hyvin ja tiedän, että hammasimplantin takia hampaiden hoito on todella tärkeää.”

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi