Parodontiitti tarkoittaa ientulehduksen etenemistä ientaskuun ja aina hampaan kiinnityskudoksiin saakka. Ientulehdus eli gingiviitti on hyvin yleinen vaiva, joka syntyy periaatteessa jokaiselle ihmiselle, jos hampaiden pinnalle kertyvää bakteeripeitettä eli plakkia ei poisteta ajoissa.
Ientulehdus on elimistön oma puolustusreaktio bakteereja vastaan. Se voi esiintyä alussa vain yhden hampaan alueella, mutta jos harjaus unohtuu pidemmäksi aikaa, ärtyvät ikenet koko suun alueella. Ikenien verenkierto lisääntyy ärtyneellä alueella, ja tämän seurauksena ikenet turpoavat ja vuotavat helposti verta hampaiden harjauksen yhteydessä. Ikenien väri muuttuu normaalista vaaleanpunaisesta ärhäkän punoittavaksi. Ientulehduksen oireena voi olla myös esimerkiksi pahanhajuinen hengitys. Kipu ei yleensä kuulu ientulehduksen oireisiin, ja tämän takia tilanne voi edetä salakavalasti.
Ientulehduksen jatkuessa se etenee ientaskuun ja hampaan kiinnityskudoksiin, jolloin puhutaan parodontiitista.
Jos plakkia ei poisteta muutamaan päivään, se alkaa syljen vaikutuksesta kovettua ja muuttua hammaskiveksi. Hammaskivi vaikeuttaa hampaiden puhdistusta entisestään, koska se ei irtoa kotikonstein.
Bakteeripeite voi kasvaa myös ienkudoksen alle, jolloin ien irtoaa hampaan pinnasta ja muodostuu taskuja, joissa bakteerit lisääntyvät entisestään. Jos tilanteeseen ei puututa, tulehdus alkaa tuhota hampaan tukikudoksia ja ennen pitkää hammas tai hampaat menetetään. Syvät tulehdukset voivat myös levitä verenkiertoon, mikä voi pahimmillaan olla hengenvaarallista. Näin vakavat tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.
Hampaiden ja suun tutkimuksen yhteydessä on tärkeä kartoittaa parodontiitin riskitekijät joita ovat muun muassa tupakointi, diabetes, harvat hammaslääkärissäkäynnit, huono suuhygienia ja bakteereja keräävät kohdat suussa kuten paikkaylimäärät, paikkojen saumavuodot, hammaskaries ja irtoproteesit.
Tutustu parodontiitin hoitoon.
Lähteet:
Parodontiitti – hampaan kiinnityksen menetys, Suomen Hammaslääkäriliitto.