Infektion käynnistämä krooninen tulehdus on yksi syövän riskitekijöistä. Suusairauksista karies ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti ovat ihmiskunnan yleisimpiä infektiosairauksia. Nyt tutkijat ovat löytäneet alustavaa tutkimusnäyttöä siitä, että hammasinfektioilla on tilastollinen yhteys syöpäsairastuvuuteen.
- Lue lisää: Parodontiitin oireet ja hoito
Suu ja hengitystiet ovat tärkein infektioportti elimistöön. Suussa elää runsaasti mikrobeja; 1 mg hammasplakkia voi sisältää miljardeja bakteereja. Lähes jokainen kärsii hammasinfektiosta jossain vaiheessa elämäänsä. Moni voi sairastaa etenkin vähäoireista ja kroonistunutta parodontiittia tietämättään. Riskinä on, että hoitamaton, suuperäisten bakteerien aiheuttama tulehdus leviää verenkierron kautta koko elimistöön. Suuperäiset bakteerit voivat pesiytyä myös muihin elimiin, kuten sydämeen ja valtimoiden seinämiin, ja aiheuttaa monia vakavia sairauksia – jopa syöpää.
Jopa 20 prosentissa tapauksista syövän syyksi paljastuu infektio. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat helikobakteerin aiheuttama mahasyöpä ja papilloomavirusten aiheuttama kohdunkaulan syöpä. Nyt myös hammasinfektioiden ja syöpäsairastuvuuden välisestä tilastollisesta yhteydestä on löydetty tutkimuksissa alustavaa näyttöä. Ruotsalaisessa, lähes 30 vuotta käynnissä olleessa kohorttitutkimuksessa (tutkimus, jossa seurataan tiettyä taudille altistunutta ryhmää) on havaittu parodontiitin ja syöpään sairastumisen välinen yhteys. Tutkimuksen mukaan jopa rintasyöpä oli yleisempää potilailla, jotka olivat sairastaneet kroonista parodontiittia. Parodontiitti liittyy tilastollisesti myös suun ja nielun syöpiin.
- Lue myös: Suusyövän oireet ja hoito
Tutkimustulokset ovat alustavia ja lisätutkimusta tarvitaan, ennen kuin hammasinfektioiden ja syövän synnyn välinen yhteys voidaan vahvistaa. Tutkimustietoa kaivataan muun muassa myös hyvin hampaansa hoitaneiden potilaiden osalta.
Useammassa aikaisemmassa tutkimuksessa on kuitenkin jo havaittu, että suun bakteerien yhteys suun ja nielun syöpiin voi syntyä alkoholin käytön myötä. Alkoholi muuttuu suun mikrobien avulla asetaldehydiksi, joka on karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine. Pitkään jatkunut runsas alkoholin käyttö lisää merkittävästi suusyöpäriskiä.
Hyvä suuhygienia voikin suojata syövän synnyltä niin paikallisesti kuin yleisestikin.
Lue lisää: