Terve.fi

Näissä tavallisissa juomissa ja ruuissa piilee syöpäriski, kertoo bioteknologiayritys

Näissä tavallisissa juomissa ja ruuissa piilee syöpäriski, kertoo bioteknologiayritys
Julkaistu: 22.1.2013

Korkeita asetaldehydipitoisuuksia voi yrityksen mukaan olla esimerkiksi oluessa ja väkevissä viinoissa. Kauppalehden mukaan Biohitin analyysit kertovat lisäksi, että osassa jugurteista on korkeat pitoisuudet asetaldehydiä.

- Elintarvike- ja alkoholiteollisuus kuten myös elintarviketeollisuutta valvova virasto myöntävät asetaldehydin olemassaolon. Asetaldehydin haitallisuus ja sille altistuminen on saatava tietoisuuteen. Kuluttajien tulee saada tietoa jokapäiväisiin turvallisina pidettyihin kulutustuotteisiin liittyvästä riskistä, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Semi Korpela tiedotteessa.

Evira: nämä altistavat eniten

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilla kerrotaan, että lokakuussa 2009 Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) muutti asetaldehydin syöpävaarallisuusluokitusta mahdollisesti ihmiselle syöpävaarallisesta yhdisteestä (ryhmä 2B) ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi (ryhmä 1).

Eviran mukaan asetaldehydin merkittävimmät altistumislähteet ovat alkoholijuomien suurkulutus, tupakointi sekä mahdollinen hengitysteitse tapahtuva altistuminen työpaikoilla.

Viraston mukaan asetaldehydiä esiintyy pieninä pitoisuuksina myös eräissä käymisellä valmistetuissa elintarvikkeissa, kuten maitovalmisteissa, soijatuotteissa, säilötyissä vihanneksissa ja alkoholittomissa juomissa. Tätä ainetta esiintyy Eviran mukaan myös hedelmissä ja hedelmämehuissa.

Asetaldehydiä käytetään myös elintarvikkeiden aromiaineena, jota lisätään joihinkin leivonnaisiin, hedelmämehuihin, virvoitusjuomiin, makeisiin jälkiruokiin ja maitovalmisteisiin.

Eviran sivuilla kerrotaan, ettei elintarvikkeista saatavan asetaldehydialtistumisen ja syöpien välille ole esitetty syy-seuraussuhdetta, mutta uusimmat tutkimustiedot ovat herättäneet huolta asetaldehydiä sisältävien elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Eviran oma tutkimustoiminta asetaldehydin ympärillä on sivujen mukaan alkanut kevään 2010 aikana.

Viraston sivuilta löytyy tietoa tutkimushankkeesta, joka rullaa vuosina 2010-2014. Ensimmäisessä vaiheessa kehitetään mittausmenetelmä aseladehydipitoisuuksien mittaamiseksi uusista erityyppisistä elintarvikkeista ja toisessa vaiheessa aiotaan tutkia asetaldehydin toksisiin ominaisuuksiin liittyviä muuttujia, jos rahoitus varmistuu.

Näin oluissa ja väkevissä

Biohit tiedottaa tutkineensa jo 119 eri tuotemerkkiä teollisvalmisteisista juomista. Osa oli alkoholijuomia, osa alkoholittomia. Yrityksen mukaan tulos oli, että asetaldehydipitoisuuden ns. turvaraja 100 µmoolia/litra (µM=mikromooli) ylitettiin osassa juomista jopa viisinkertaisesti.

Oluen asetaldehydipitoisuudet vaihtelivat Biohitin analyysissä kovasti. Osassa tuotemerkeistä pitoisuuden ilmoitetaan olevan nolla, ja suurin pitoisuus taas oli yli 200 µM. Oluista analysoitiin 41 tuotemerkkiä.

Kirkkaissa viinoissa pitoisuuksien kerrotaan olleen matalahkot muutamaa korkeaa poikkeamaa lukuun ottamatta. Osassa väkeviä viinoja ei ollut asetaldehydiä yrityksen mukaan lainkaan, mutta suurin pitoisuus (722 µM) nosti keskiarvoa.

Kauppalehti: jugurttejakin tutkittu

Kauppalehti kertoo, että Biohit on nyt analysoinut myös jugurtteja ja saanut tulokseksi, että Suomessa kaupan olevissa jugurteissa on yleisesti selvästi enemmän asetaldehydiä kuin oluessa. Kauppalehden mukaan Biohitin analyysissä tutkittiin satunnaisesti 20 eri olutmerkkiä ja 13 eri jugurttimerkkiä.

Jutun mukaan kävi ilmi, että jugurttien asetaldehydipitoisuus oli keskimäärin 270 µM/litra ja vaihteluväli oli 14–394.

Kauppalehdessä muistutetaan, että Biohitillä myös kaupalliset intressinsä: yritys on kehittänyt kuluttajille suunnatun kapselin, joka suojaa vatsaa karsinogeeneiltä eli syöpää aiheuttavilta aineilta.

Lue myös:

2 kommenttia