Terve.fi

Mahdollisesti maailman yleisintä syöpää aiheuttavaa ainetta löytyy elintarvikkeista

Mahdollisesti maailman yleisintä syöpää aiheuttavaa ainetta löytyy elintarvikkeista
Julkaistu: 18.3.2011

Elintarvikekäytön yleisyydestä huolimatta asetaldehydi ei mitä ilmeisimmin ole ihmiselle hyvästä. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos luokitteli pari vuotta sitten asetaldehydin ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi eli karsinogeeniksi. Aiemmin se kuului syöpävaarallisuusluokituksessa ryhmään 2B eli mahdollisesti ihmiselle syöpävaarallinen yhdiste.

Onkin mahdollista, että asetaldehydi on tällä hetkellä maailman yleisin syöpää aiheuttava aine.

- Asetaldehydin vaarallisuutta lisää, että se on mielestäni maailman yleisin karsinogeeni. Me altistumme sille useista lähteistä. Sille altistuvat yläruoansulatuskanavan elimet, suu, nielu, ruokatorvi ja mahalaukku, kertoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori, aihetta pitkään tutkinut Mikko Salaspuro Ylen Akuutti-ohjelmassa.

Tämä on siis tutkijoiden kanta. Elintarvikeviranomaisten suhtautuminen elintarvikkeissa esiintyvään asetaldehydiin on kuitenkin toinen. Salaspuron mukaan elintarvikeviranomaiset luokittelevat asetaldehydin edelleenkin turvalliseksi aineeksi, ja tällä perusteella sitä saa lisätä vapaasti esimerkiksi erilaisiin elintarvikkeisiin ja juomiin. Suomen Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira) on käynnissä parhaillaan selvitys asetaldehydiin liittyvistä pitoisuuksista, joka käynnistyi viime vuoden puolella.

Tärkein asetaldehydin lähde on alkoholi

Asetaldehydi on etanolin aineenvaihduntatuote, ja Salaspuron mukaan tärkeimpiä asetaldehydin lähteitä ovatkin alkoholijuomat, joissa saattaa olla jopa sata- tai tuhatkertaisia pitoisuuksia asetaldehydiä, eli ne ylittävät niin sanotun turvallisuusrajan.

Vaikka esimerkiksi vodka ei itsessään sisällä lainkaan asetaldehydiä, tuottaa ihmisen elimistön mikrobit sitä kuitenkin alkoholista ja sokerista.

- Pisimpään asetaldehydin tuotanto jatkuu mahalaukussa. Erityisesti, jos ihmisellä on hapoton maha niin suun bakteerit pystyvät elämään siellä ja ne tuottavat pienestäkin alkoholimäärästä erittäin tehokkaasti asetaldehydiä, Mikko Salaspuro selventää Akuutissa.

Salaspuron mukaan myös  tupakan tärkein syöpää aiheuttava aine on juuri asetaldehydi, joka liukenee sylkinesteeseen ja kulkeutuu keuhkoihin. Näin ollen altistus asetaldehydille liittyy 40 prosenttiin kaikista syövistä, Salaspuro kertoo Akuutissa.

Vähennä omaa asetaldehydi-altistustasi

Mikäli haluaa vähentää omaa asetaldehydi-altistustaan, kehottaa Salaspuro välttelemään tupakkaa sekä juomaan alkoholia vain kohtuudella. Ja silloin kun alkoholia juo, kannattaa jättää sellaiset juomat väliin, joissa asetaldehydiä on runsaasti (esimerkiksi calvados ja sherry).

Myös väkevien alkoholijuomien välttely kannattaa, sillä voimakkaampi alkoholipitoisuus lisää mikrobien asetaldehydin tuottoa.

Mikko Salaspuro penää Akuutti-ohjelmassa alkoholijuomiin ja elintarvikkeisiin asetaldehydi-pitoisuuksien merkintöjä, jolloin kuluttajien olisi helpompaa seurata altistustaan. Mutta kuten mainittua, elintarvikeviranomaisten mukaan asetaldehydi on ainakin vielä toistaiseksi turvallinen aine, jota saa näin ollen elintarvikkeissa.

Lähteet: Yle Akuutti, Evira

Kommentoi »