Terve.fi

Syöpä ja syöpätaudit -tietopaketti

Syöpä ja syöpätaudit -tietopaketti
Ovatko kaikki kasvaimet syöpäkasvaimia? Hyvänlaatuiset kasvaimet eivät ole syöpää, mutta pahanlaatuiset kasvaimet ovat. Tutustu kattavaan listaan syöpätaudeista. Lue lisää syövästä ja syöpätaudeista.
Teksti

Julkaistu 13.2.2013

Kaikki ihmisessä oleva muodostuu valtavasta määrästä soluja, jotka ovat kudosten rakenneyksiköitä. Normaalisti elimistössä muodostuu koko ajan uusia soluja. Uudet solut korvaavat vanhoja soluja, jotka kuolevat tarkoituksella pois. Joskus tämä prosessi menee kuitenkin pieleen, minkä seurauksena uusia soluja muodostuu vaikka niitä ei tarvita eivätkä vanhat solut kuole kun niiden pitäisi. Näin syntyvä ylimääräinen solukko muodostaa kasvaimen.

Kasvaimet ovat joko hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia. Hyvänlaatuiset kasvaimet eivät ole syöpää, mutta pahanlaatuiset kasvaimet ovat. Joskus pahanlaatuiset kasvaimet voivat levitä kasvuympäristöönsä tai muihin ruumiinosiin, jolloin puhutaan etäpesäkkeistä. Syöpiä on useita erilaisia, ja niiden oireet ja hoidot riippuvat syövän tyypistä, sekä siitä, miten pitkälle sairaus on edennyt kun se löydetään.

Koostimme tähän tietopaketin yleisimmistä suomalaisten syöpäsairauksista. Löydät kustakin syövästä tietoa sairauden oireista, diagnoosista sekä hoidoista ja ennusteesta.

Eturauhassyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Eturauhassyöpä eli prostatakarsinooma on miesten yleisin syöpä Suomessa. Varsinkin alkuvaiheessa sairaus voi olla täysin oireeton. Eturauhassyövän syyt ovat epäselviä ja sen taustalla voi olla sekä ympäristö- että perinnöllisiä tekijöitä. Eturauhassyövän erilaistumisaste ja pahanlaatuisuus vaihtelee suuresti ja nämä vaikuttavat myös hoitopäätöksiin.

Hodgkinin tauti ja oireet, yleisyys ja hoito

Lymfooma on yleistermi ryhmälle pahanlaatuisia imukudoskasvaimia eli imukudossyöpiä. Lymfoomat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: non-Hodgkin-lymfoomiin ja Hodgkinin tautiin, jota on n. 15 % kaikista tapauksista. Hodgkinin taudin oireet riippuvat osittain kasvaimen esiintymispaikasta – suuri osa sairastuneista on kuitenkin havaitsemishetkellä oireettomia

Ihosyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Ihosyöpä on yleisnimitys iholla sijaitsevista syöpäkasvaimista, joista tärkeimpiä ovat melanooma, okasolusyöpä sekä tyvisolusyöpä.

Ihon kasvaimet ovat yleisiä. Niistä osa aiheuttaa vain esteettistä haittaa mutta osa on pahanlaatuisia eli syöpiä. Lääkärillä on hyvä käydä, jos iholla on luomia tai läiskiä, joiden koko, muoto tai väri alkaa muuttua. Ihosyövät käyttäytyvät tyypistä riippuen eri tavoin, joten pahanlaatuisten muutosten varhainen toteaminen on tärkeää.

Keuhkosyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Yli 90 % keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Sairaus on alkuvaiheessa vähäoireinen, ja tulee usein esille muun syyn takia otetusta keuhkoröntgenkuvasta. Oireina voi esiintyä mm. hengenahdistusta, yskää ja laihtumista Keuhkosyövän kasvaintyyppi, levinneisyys ja potilaan yleiskunto vaikuttavat hoitoihin ja ennusteeseen.

Kilpirauhassyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Kilpirauhasen kasvaimet huomataan tavallisesti kaulalle ilmaantuneen kyhmyn vuoksi. Kilpirauhanen sijaitsee heti ihon alla, ja siksi pienetkin kyhmyt on helposti tunnettavissa.  Sairaus voi aiheuttaa myös kaulan imusolmukkeiden suurenemista ja äänen käheyttä. Kilpirauhassyöpiä on useaa eri tyyppiä, mikä vaikuttaa hoitojen valintaan sekä sairauden ennusteeseen.

Kivessyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Kivessyöpä on määrällisesti harvinainen, mutta kuitenkin nuorten miesten yleisin syöpä Suomessa. Sairauden tärkein oire on kiveksen suurentuminen. Sairas kives poistetaan aina leikkaamalla. Syövän ennuste riippuu kasvaimen tyypistä, sijainnista ja etäispesäkkeistä. Pääsääntöisesti kivessyövän ennuste on erittäin hyvä – 90 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta.

Kohdunkaulan syöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Sen yksittäinen riskitekijä on ihmisen papilloomaviruksen eli kondylooman aiheuttama infektio. Kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet havaitaan PAPA-kokeessa. Jos muutokset todetaan syöväksi, kartoitetaan levinneisyys, joka vaikuttaa potilaan voinnin ohella hoitojen valintaan.

Kohdunrungon syöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Kohdunrungon syöpä on yksi suomalaisnaisten yleisimmistä syövistä. Sitä esiintyy yleensä yli 40-vuotiailla naisilla. Syöpä voi kasvaa paikallisesti kohtuontelon seinämään mutta se voi myös levitä ympäristöönsä. Yleensä syöpä löydetään, kun se on vielä rajoittunut kohtuonteloon. Hoidon valintaan vaikuttavat syövän levinneisyys ja potilaan vointi. Enemmistö sairastuneista paranee.

Leukemia ja oireet, yleisyys ja hoito

Leukemiaa eli verisyöpää on kahta tyyppiä: akuutti ja krooninen. Molemmat sairauden muodot estävät normaalin luuydinkudoksen toimintaa. Sairastuneilla yleisiä löydöksiä ovat anemia, väsymys ja huonovointisuus. Myös mustelmia, nenäverenvuotoja ja infektioita voi esiintyä. Sairaus havaitaan usein verikokeiden yhteydessä. Leukemian tyyppi vaikuttaa hoidon valintaan ja ennusteeseen.

Munasarjasyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Munasarjasyövän kehittyminen käynnistyy, kun munasarjan normaalit solut alkavat tuntemattomasta syystä muuttua pahanlaatuisiksi. Munasarjasyövällä ei ole tyypillisiä oireita ja varhaisvaiheessa se on useimmiten täysin oireeton. Munasarjasyöpä voi kasvaa paikallisesti munasarjassa mutta se saattaa myös levitä ympäristöönsä.

Non-Hodgkin-lymfooma ja oireet, yleisyys ja hoito

Lymfooma on yleistermi ryhmälle pahanlaatuisia imukudoskasvaimia eli imukudossyöpiä. Lymfoomat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: Hodgkinin tautiin ja non-Hodgkin-lymfoomiin, joita on yli 80 % tapauksista. Lymfoomien oireet, luonne ja hoidot vaihtelevat mutta parantumismahdollisuudet ovat keskimäärin hyvät.

Ohutsuolen syöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Ohutsuolen syöpä on suolistosyövistä harvinainen, vain 1-2 % ruoansulatuskanavan pahanlaatuisista kasvaimista on ohutsuolen syöpiä. Ohutsuolen pahanlaatuiset kasvaimet ovat usein vähäoireisia, joten niiden havaitseminen tarpeeksi aikaisin on vaikeaa. Ohutsuolen syövän hoito riippuu kasvaimen tyypistä, leviämisestä, sijainnista ja siitä, onko kyseessä uusi vai uusiutunut tauti.

Paksu- ja peräsuolen syöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Paksusuolen ja peräsuolen syöpä on yksi yleisimmistä syövistä Suomessa. Monet elämäntapoihin liittyvät tekijät ja jotkut perinnölliset syyt vaikuttavat sairastumisriskiin. Paksusuolen ja peräsuolen syöpä voi olla alkuvaiheessa oireeton. Kun oireita tulee, ne vaihtelevat kasvaimen koon ja sijainnin mukaan. Leikkaus on ensisijainen hoito.

Rintasyöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Rintasyöpää esiintyy yleisimmin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta harvinaisesti nuoremmillakin. Syöpää esiintyy myös miehillä. Rintasyövän ensimmäinen oire on yleensä kyhmy rinnassa, mutta usein se todetaan myös mammografiassa. Kasvain pyritään poistamaan leikkauksessa. Muihin hoitoihin vaikuttaa syövän aggressiivisuus ja levinneisyysaste.

Virtsarakon syöpä ja oireet, yleisyys ja hoito

Virtsarakon syövän oireet ja niiden vaikeusaste riippuvat kasvaimen koosta ja sijainnista. Tavallisin ensioire lähes kaikilla potilailla on verivirtsaisuus, joka johtuu kasvaimen runsaan verisuoniverkoston vuodoista. Verta ei välttämättä havaita joka kerta virtsatessa. Hoito ja myös ennuste määräytyvät syövän kasvutavan ja levinneisyyden mukaan.

Kommentoi »