Terve.fi

Yleistietoa kohdunrungon syövästä

Yleistietoa kohdunrungon syövästä
Kohdunrungon syöpä on yleinen varsinkin yli 50-vuotiailla. Suurin osa kohdunrungon syöpään sairastuneista paranee. Lue lisää.
Julkaistu: 6.8.2019

Kohdunrungon syöpään sairastuneita seurataan ensimmäisten 3–5 vuoden ajan naistentautien poliklinikalla muutaman kuukauden välein. Tämän jälkeen kontrollikäynnit jatkuvat kerran vuodessa terveyskeskuksessa. Seurantakäynneillä lääkäri tekee yleis- ja gynekologisen tutkimuksen ja usein lantion kaikututkimuksen. Mahdollisia täydentäviä tutkimuksia ovat PAPA-näytteen otto, kuvantaminen ja laboratoriokokeet. Keuhkojen röntgenkuva otetaan vuosittain ja tarvittaessa tehdään vatsan ultraäänitutkimus.

Kohdunrungon syövän periytyvyys

Osa kohdunrungon syövästä on ilmeisesti periytyvää. Sairautta esiintyy enemmän joissakin suvuissa.

Kohdunrungon syövän yleisyys

Suomessa löydettiin vuosittain vuosien 2008–2012 aikana 811 uutta kohdunrungon syöpää. Kyseessä on kolmanneksi yleisin naisten syöpäsairaus ja se yleistyy. Yleensä sairastuneet ovat jo käyneet läpi vaihdevuodet ja 90 % tapauksista todetaankin yli 50-vuotiailla.

Kohdunrungon syövän ennuste

Sairastuneista enemmistö paranee. Viiden vuoden kuluttua sairastumisesta potilaista elää noin 80–90 %, jos kyseessä on kohtuun rajoittunut syöpä (75 % kohdunrungon syöpätapauksista).

Lähteet:

Gynekologiset syövät, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Heinonen P. K. Gynekologiset syövät, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

ICD-10:

C54 Kohdun runko-osan syöpä

Kommentoi »