Kohdunrungon syöpä
Kohdunrungon syöpä voi levitä ja aiheuttaa myös etäpesäkkeitä. Kohdunrungon syöpä on naisten kolmanneksi yleisin syöpä.

Kohtu muodostuu kahdesta osasta. Kapeampaa alaosaa, joka on yhteydessä emättimeen, kutsutaan kohdunkaulaksi (cervix) ja ylempää runko-osaksi (corpus).

Kohdunrungon syöpä on kolmanneksi yleisin syöpä suomalaisilla naisilla. Sitä esiintyy yleensä yli 40-vuotiailla.

Lue kohdunrungon syövän oireista ja kohdunrungon syövän hoidosta.

Kohdunrungon syövän aiheuttaja

Kohtuontelon pintaa verhoaa limakalvo. Kohdunrungon syövän kehittyminen käynnistyy yleensä, kun limakalvon normaalit solut alkavat jostain syystä muuttua pahanlaatuisiksi. Noin 95 %:ssa tapauksista pahanlaatuisiksi muuttuvat rauhassolut, jolloin syöpää kutsutaan endometriumin adenokarsinoomaksi. Joskus kohdunrungon syöpä voi alkaa myös lihaskudoksesta. Tällöin puhutaan sarkoomasta.

Kohdunrungon syöpä voi kasvaa paikallisesti kohtuontelon seinämään. Se saattaa myös levitä ympäristöönsä, esimerkiksi kohdunkaulaan, kohdun ulkopinnalle, kohdun sivuelimiin, virtsarakkoon tai suolistoon. Joissakin tapauksissa kohdunrungon syöpä voi lähettää etäpesäkkeitä emättimeen, lantion imusolmukkeisiin tai kauemmaskin.

Lisätietoa kohdunrungon syövän yleisyydestä.

Riskitekijöitä kohdunrungon syövälle ovat ikä, ylipaino, diabetes, sukurasitus, monirakkulaiset munasarjat ja anovulatoriset kierrot, synnyttämättömyys, myöhäinen vaihdevuosi-ikä, estrogeenihoito ilman progestiinia sekä antiestrogeenihoito.

Yhdistelmäehkäisypillerit vähentävät kohdun limakalvon kasvua, hyperplasiaa ja kohdunrungon syöpäriskiä, jos niiden käyttö on jatkunut 5 vuotta.

Lähteet:

Gynekologiset syövät, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Heinonen P. K. Gynekologiset syövät, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi