Terve.fi

Ehkäisyvalmisteet ja -kierukat ehkäisevät kohdun runko-osan syöpää

Ehkäisyvalmisteet ja -kierukat ehkäisevät kohdun runko-osan syöpää
Yhdysvaltalais-kiinalaisessa tutkimuksessa on selvitetty, miten ehkäisyvalmisteiden ja ehkäisykierukan käyttö vaikuttaa kohdun runko-osan syövän riskiin. Tapaus-verrokkitutkimuksen aineistona oli yli 1 200 kiinalaisnaista, jotka olivat sairastuneet kohdun runko-osan syöpään ja yhtä monta tervettä verrokkia.
Julkaistu: 18.12.2006

Kohdun runko-osan syöpään sairastuneista 18,5 % oli joskus käyttänyt ehkäisypillereitä, verrokeista neljännes. Kun tunnetut kohdun runko-osan syövän riskitekijät otettiin huomioon, näytti siltä, että ehkäisypillerien käyttö alensi kohdun runko-osan syövän riskiä neljänneksen. Suojavaikutus oli havaittavissa jopa vielä 25 vuotta ehkäisypillerien käytön lopettamisen jälkeenkin. Ehkäisykierukan käyttö näytti alentaneen riskiä ehkäisypillereitäkin enemmän eli 47 %.

Tutkimusryhmän mukaan on mahdollista, että ehkäisypillerien suojavaikutus selittyisi sen progestiini- eli keltarauhashormoniosalla. Tämä ehkäisee kohdun limakalvon liikakasvua. Ehkäisykierukoiden suojavaikutus puolestaan saattaa liittyä immuunijärjestelmän tehostumiseen, jolloin elimistö poistaa tehokkaammin epänormaalit solut, jotka voisivat kehittyä pahanlaatuisiksi.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että sekä yhdistelmäpillerit että ehkäisykierukat suojaavat jossakin määrin kohdun runko-osan syövältä. Kohdun runko-osan syöpä on nykyisin Suomessa naisten kolmanneksi yleisin syöpä rintasyövän sekä paksu- ja peräsuolen syövän jälkeen.

Lähde: (International Journal of Cancer 2006;119:2142-2147)

Kommentoi »