Terve.fi

Kohdunrungon syövän oireet

Kohdunrungon syövän oireet
Kohdunrungon syöpä havaitaan usein kohtuontelosta. Yleinen kohdunrungon syövän oire on vuotohäiriö. Lue lisää kohdunrungon syövästä.
Julkaistu: 6.8.2019

Kohdunrungon syövän yleisin oire on vuotohäiriö. Ennen vaihdevuosia se voi ilmetä esimerkiksi kuukautisten muuttumisena runsaammiksi tai välivuotoina. Vaihdevuosien jälkeen oireena on verinen vuoto. Myös muut sairaudet kuin kohdunrungon syöpä voivat aiheuttaa edellä kuvattuja oireita.

Yleensä kohdunrungon syöpä löydetään, kun se on vielä rajoittunut kohtuonteloon. Perusselvittelyihin kuuluu lääkärin tekemä gynekologinen tutkimus. Siinä tarkastetaan silmämääräisesti ulkosynnyttimet, emätin ja kohdunkaula sekä tunnustellaan kohtu ja munasarjat. Usein tehdään lisäksi ultraäänitutkimus emättimen kautta. Sillä saadaan tietoa kohdun limakalvon paksuudesta ja mahdollisista kyhmyistä.

Diagnoosin varmistamiseksi otetaan yleensä koepala kohtuontelon limakalvolta. Näin syöpä voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa. Näyte on mahdollista ottaa lääkärin vastaanotolla. Tarvittaessa se voidaan ottaa nukutuksessakin, jolloin voidaan samalla suorittaa kohtuontelon tähystys, kaavinta tai suurikokoisen kasvaimen poisto. PAPA-kokeessa kohdunrungon syöpä ei näy.

Syövän mahdollista leviämistä kartoitetaan kohdun kaavinnan ja tähystyksen lisäksi ultraäänitutkimuksella ja magneettikuvauksella. Potilaan verestä voidaan määrittää kasvainsolujen erittämä merkkiaine CA 125. Merkkiaineen pitoisuutta seuraamalla voidaan myöhemmin arvioida, onko annettu hoito tehonnut.

Lähteet:

Gynekologiset syövät, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Heinonen P. K. Gynekologiset syövät, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Kommentoi »