Apu Terveys

Gynekologinen syöpä pysäyttää – oireita on usein vähän

Gynekologinen syöpä pysäyttää – oireita on usein vähän
Gynekologinen syöpä saattaa levitä, ennen kuin sen oireita huomaa. Lue tästä, millaisia ovat munasarjasyöpä, kohdunkaulan syöpä ja kohdunrungon syöpä.
Julkaistu 16.5.2019

Mikä sairaus? Gynekologiset syövät ovat synnytinelimistä lähtöisin olevia syöpäsairauksia. Niihin kuuluvat ulkosynnyttimien, emättimen, kohdunkaulan, kohdunrungon eli kohdun, munanjohtimien ja munasarjojen syövät. Yleisimpiä ovat munasarjasyöpä sekä kohdunkaulan ja kohdunrungon syöpä.

Munasarjasyövän syntyyn vaikuttavat ainakin hormonaaliset tekijät. Hedelmättömyys, endometrioosi ja myöhäinen ensi­synnytysikä suurentavat riskiä, kuten myös sairastumiset lähisuvussa.

Varhaisvaiheen munasarjasyöpä voi olla pitkään oireeton ja myöhemminkin vähä­oireinen. Tyypillisiä ensioireita ovat epämääräiset yleisoireet, kuten lievät vatsavaivat, ruokahaluttomuus ja yleinen väsymys. Munasarjasyöpä huomataan usein vasta myöhäisessä vaiheessa, jolloin se on levinnyt muihin elimiin.

Munasarjasyöpää hoidetaan leikkauksella ja solunsalpaajilla. Joskus on mahdollista käyttää myös kohdennettuja lääkkeitä tai hormonihoitoa. Useimmat munasarjasyövät uusiutuvat. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista 40–50 prosenttia potilaista on elossa.

Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama pitkittynyt infektio. Tupakointi lisää riskiä, sillä se pitkittää HPV-infektiota ja hidastaa sen paranemista. Muita riskitekijöitä ovat seksitaudit, varhainen yhdyntöjen aloittamisikä, seksikumppaneiden runsaus ja heikentynyt elimistön puolustuskyky. Alkuvaiheessa kohdunkaulan syöpä on usein oireeton. Mahdolliset oireet ovat yleensä vuotohäiriöitä.

Kohdunkaulan syöpää hoidetaan tavallisesti leikkauksella, jota tarvittaessa täydennetään sädehoidolla, solunsalpaajilla tai niiden yhdistelmällä. Suuri osa sairastuneista paranee, jos tauti todetaan varhaisvaiheessa. Kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä HPV-rokotteella.

Kohdunrungon syövän riskitekijöitä ovat lihavuus, diabetes ja hormonitasapainon häiriöt sekä myös synnyttämättömyys, pitkä hedelmällisyysikä, polykystinen munasarjaoireyhtymä, myöhäiselle iälle jatkuvat kuukautiset ja kohdun limakalvon liikakasvu. Lisäksi riskiä lisää vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitona annettava pelkkä estrogeeni. Perinnölliseen ei-polypoottiseen paksusuolisyöpäoireyhtymään liittyy noin 50 prosentin riski sairastua kohdunrungon syöpään.

Hedelmällisessä iässä ilmaantuvan kohdunrungon syövän ensioireena voi olla kuukautisten selvä runsastuminen tai välivuodot. Vaihdevuosien jälkeen ensioireena on yleensä verinen vuoto. Selkeiden oireiden ansiosta valtaosa kohdunrungon syövistä todetaan varhaisessa vaiheessa. Hoitona on yleensä leikkaus, jota täydennetään sädehoidolla, solunsalpaajilla tai molemmilla. Valtaosa paranee.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 1/2019.

1 kommentti