Terve.fi

Liikunta pudottaa tämän syövän riskiä naisilla

Liikunta pudottaa tämän syövän riskiä naisilla
Jälleen on todistettu yksi merkittävä liikunnan hyöty: se ehkäisee naisilla kohdun limakalvon syöpää. Tuoreessa British Journal of Cancer –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että hikiliikuntaa aktiivisesti harrastavilla naisilla on todella noin kolmanneksen pienempi riski sairastua kohdun limakalvon syöpään verrattuna naisiin, jotka eivät liikkumisesta välitä.
Julkaistu: 30.9.2010

Fyysisen aktiivisuuden on jo aiemmin oletettu pudottavan kohdun limakalvon syövän riskiä, mutta tätä yhteyttä on ollut hankalaa varmistaa prospektiivisten tutkimusten rajallisuuden vuoksi, tutkijat kirjoittavat BJC:ssä.

Tutkijat ottivatkin peräti 14 aiemmin järjestettyä tutkimusta meta-analyysinsä kohteeksi. Tuloksista ilmenee, että fyysinen aktiivisuus oli selkeästi yhteydessä kohdun limakalvon syövän alentuneeseen riskiin. Fyysisesti aktiivisilla oli noin 30 prosenttia pienempi sairastumisriski kuin ei-aktiivisilla.

Tutkijat tarkastelivat tutkimuksessaan liikunnan vaikutusten ohella myös aikaa, jonka naiset viettivät päivittäin istualleen, ja sen osuutta syövän kehittymisessä.

Myös istumisen – erillisenä ja itsenäisenä tekijänä – todettiin olevan yhteydessä kohdun limakalvon syöpäriskin kohoamiseen. Mitä pidempiä aikoja nainen vietti päivästään istualtaan, sitä suurempi syöpäriski oli. Yhdessä tarkastelluista tutkimuksesta selvisi, että jos nainen istuu päivässä yli yhdeksän tuntia paikoillaan, on hänen kohdun limakalvon syöpäriski jopa tuplasti suurempi verrattuna naisiin, jotka istuivat alle kolme tuntia.

Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Muu lähde: Msnbc

Kommentoi »