Terve.fi

Yllättävä havainto: E-pilleri suojaa tältä syövältä

Yllättävä havainto: E-pilleri suojaa tältä syövältä
E-pillereiden haittavaikutuksista puhutaan paljon, mutta nyt niiden käytön on havaittu suojaavan naisia kohdunrungon syövältä.
Julkaistu: 30.11.2015

Vastoin yleistä luuloa e-pilleri antaa pitkäaikaisen suojan kohtusyöpää vastaan, ja mitä pidempään pillereitä käyttää, sitä pienemmäksi kohtusyövän riski laskee, uutisoi Reuters.

Brittitutkijoiden tekemästä analyysista selviää, että arviolta 400 000 kohtusyöpätapausta on pystytty ehkäisemään ehkäisypillereiden käytöllä hyvinvointimaissa viimeisen 50 vuoden aikana. Viimeisen vuosikymmenen aikana vältettyjä kohtusyöpätapauksia on ollut noin 200 000.

– Pillereiden antama vahva suoja kohdunrungon syöpää vastaan kestää vuosikymmeniä pillereiden lopettamisenkin jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että naiset, jotka ovat aloittaneet pillerit parikymppisinä tai jopa nuorempina, hyötyvät suojasta vielä viisikymppisinä tai vanhempina, kun syöpäriski on korkeampi, kommentoi tutkimusta johtanut professori Valerie Beral Oxfordin yliopistosta.

Muut tekijät eivät vaikuta suojaan

The Lancet Oncology lehdessä julkaistua tutkimusta varten kerättiin tietoja 27 276 naiselta Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Aasiasta, Australiasta ja Etelä-Afrikasta. Näiden tietojen pohjalta tutkijat havaitsivat, että jokaista viiden vuoden pillerikäyttöä kohti kohdunrungon syövän riski laskee noin neljänneksellä.

Syöpäriskin aleneminen oli vahvasti yhteydessä siihen, kuinka monta vuotta nainen oli käyttänyt pillereitä. Muilla tekijöillä, kuten naisen synnytyshistorialla, korkealla kehon rasvalla, etnisyydellä tai tupakan ja alkoholinkäytöllä ei havaittu olevan vaikutusta e-pillerin suojaavaan vaikutukseen.

Kommentoi »