Terve.fi

Yleistietoa eturauhassyövästä

Yleistietoa eturauhassyövästä
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Eturauhassyöpäriskiä lisäävät tunnetusti rasva ja tupakka. Lue lisää eturauhassyövästä.
Teksti
Julkaistu: 3.7.2006
Eturauhassyövän aiheuttajat ovat epäselviä. Ulkoisia tekijöitä, kuten ravintoa, hormoneita, kemikaaleja ja ympäristön saasteita on epäilty syövälle altistaviksi, mutta laajaa tutkittua tietoa ei toistaiseksi ole
Tunnettuja vaaratekijöitä ovat tupakointi ja runsas rasvan saanti.
Eturauhassyövän perinnöllisyyttä on käsitelty useissa tutkimuksissa ja tämänhetkisen tiedon mukaan periytyvään syöpäalttiuteen liittyvää eturauhassyöpää on väestössämme 2-5 % ja perheittäin esiintyvää eturauhassyöpää 15-20 %.

Eturauhassyövän seuranta

Eturauhassyöpäpotilaan seuranta toteutetaan aina yksilöllisesti ottaen huomioon taudin levinneisyys, aggressiivisuus ja potilaan yleistila ja muut sairaudet.
Seuranta voidaan toteuttaa erikoissairaanhoidossa tai avohoidossa ja seurannasta voi huolehtia joko lääkäri tai hoitaja. Kontrollikäyntien yhteydessä seurataan virtsaamis- ja muita oireita, eturauhasen koostumusta, yleistä fyysistä ja henkistä kuntoa, PSA-arvoa ja muita peruslaboratoriokokeita. Jos potilaalla epäillään eturauhassyövän aiheuttamia oireita, otetaan yhteyttä urologian yksikköön.
Radikaalileikkauksella hoidetuille potilaille suositellaan ensimmäistä seurantakäyntiä leikkaavaan yksikköön kolmen kuukauden sisällä leikkauksesta. Seuranta voidaan siirtää avohoidon puolelle, jos ensimmäisellä seurantakäynnillä ei ilmene mitään toimenpiteitävaativaa, PSA-pitoisuus on mittaamattomissa.

Eturauhassyövän periytyvyys

Eturauhassyövän perinnöllisyyttä on käsitelty useissa tutkimuksissa ja tämänhetkisen tiedon mukaan periytyvään syöpäalttiuteen liittyvää eturauhassyöpää on 2-5 % ja perheittäin esiintyvää eturauhassyöpää 15-20 %.

Eturauhassyövän yleisyys

Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Vuonna 2013 todettiin uusia tapauksia 5120 ja ilmaantuvuus oli 88.6/100 000.

Eturauhassyövän ennuste

Tärkein ennusteeseen vaikuttava tekijä on taudin levinneisyys, syövän erilaistumisaste ja PSA-pitoisuus syövän toteamishetkellä. Muita tekijöitä ovat potilaan yleiskunto ja ikä. Jos kasvain on paikallinen ja hyvin erilaistunut, on 10-vuotiselossaoloennuste 90-94 % kaikilla hyväksytyillä hoitotavoilla. Mikäli syöpä on lähettänyt etäispesäkkeitä, on keskimääräinen elinaikaennuste 2-3 vuotta. Hormoniresistentin levinneen eturauhassyövän elinaikaennuste on 6-18 kuukautta.
Lähteet:
Eturauhassyöpä, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim 2014.
Eturauhassyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Heikki Joensuu, Peter J. Roberts, Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen, Sirkku Jyrkkiö, Mauri Kouri, Lyly Teppo (toim.), Eturauhassyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.
ICD-10:
C61 Eturauhassyöpä
Kommentoi »