Terve.fi

Yleistietoa Hodgkinin taudista

Yleistietoa Hodgkinin taudista
Hodgkinin tautia esiintyy enemmän miehillä. Vuosittain Hodgkinin tautiin sairastuu 120-150 ihmistä. Lisätietoa Hodgkinin taudista.
Julkaistu: 6.5.2018

Hodgkinin taudin aiheuttajaa ei tunneta. Jokin tekijä saa mahdollisesti aikaan B-lymfosyyttien kasvua normaalisti rajoittavan mekanismin toimintahäiriön. Tämän seurauksena solut alkavat kasvaa liian nopeasti. Hodgkinin taudille ovat tyypillisiä Reed-Sternbergin solut, jotka ovat suurikokoisia B-lymfosyyttejä.

Solujen liikakasvun seurauksena imusolmukkeisiin tai muualle imukudokseen syntyy kasvaimia, jotka laajentavat imukudosta. Imusolmukkeita sijaitsee niskassa, kaulalla, soliskuopissa, kainaloissa, rintakehällä ja nivusissa. Muuta imukudosta on mm. pernassa, nielu- ja kitarisoissa, kateenkorvassa, vatsalaukussa, suolistossa ja luuytimessä. Hodkinin tauti voi siis saada alkunsa eri puolilta kehoa. Yleisimmät paikat ovat kaula ja soliskuopat. Tauti leviää ensin imuteitä pitkin ja pystyy siirtymään myös imukudoksen ulkopuolelle muihin elimiin.

Hodgkinin taudin riskitekijöitä ovat mm. sairastettu mononukleoosi (Epstein-Barr -viruksen aiheuttama infektio), HIV, AIDS sekä elinsiirron jälkitila, johon yhdistetty immunosupressiivinen lääkitys.

Hodgkinin taudin seuranta

Uusiutumisriski on suurimmillaan kahden ensimmäisen seurantavuoden aikana, viiden vuoden jälkeen tauti uusii enää harvoin. Myöhemminkin uusiminen on mahdollista mutta harvinaista. Seurannan pituus riippuu annetusta hoidosta. Siinä kiinnitetään huomiota hoitojen ja itse taudin mahdollisiin myöhäisvaikutuksiin.

Hodgkinin taudin periytyvyys

Tutkijat ovat päätelleet, että perinnölliset tekijät eivät luultavasti vaikuta merkittävästi Hodgkinin taudin kehittymiseen.

Hodgkinin taudin yleisyys

Hodgkinin tautia tavataan Suomessa vuosittain 120-150 uutta tapausta. Vuosien 2008-2012 aikana Suomessa diagnosoitiin miehillä 81 ja naisilla 64 uutta tapausta vuosittain. Sairastuvuuden ikäjakauma on lievästi kaksihuippuinen. Toinen esiintymishuippu on nuorilla 15-34-vuotiailla ja toinen yli 60-vuotiailla. Tautitapauksia ilmenee kuitenkin kaikissa ikäryhmissä. Hodgkinin taudin ilmaantuvuus on hieman suurentunut viime vuosikymmeninä, mutta kuolleisuus on vähentynyt hyvin huomattavasti.

Hodgkinin taudin ennuste

Ennuste on yleensä ottaen hyvä. Paikallisissa Hodgkinin lymfoomissa kymmenen vuoden seurannassa taudittomien osuus on yli 90 %. Säästävällä hoidolla pyritään vähentämään hoidon toksisuutta ja myöhäisiä haittavaikutuksia sekä kuolleisuutta. Laajalle levinneissä Hodgkinin lymfoomissa on 5 vuoden kuluttua taudittomina on taudin luokittelusta riippuen 64 – 81 % potilaista.

Erotuksena muihin lymfoomiin ennuste alkaa huonontua Hodgkinin lymfoomassa jo keski-iässä. Iän myötä suureneva kuolleisuus näkyy naisilla vasta yli 60-vuotiailla, miehillä nuoruusiästä alkaen.

Lähteet:

Elonen E. Lymfoomat, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Hodgkinin lymfooma, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

ICD-10:

Hodgkinin tauti C81

Kommentoi »