Kivessyöpä on harvinainen, mutta samalla se on nuorten miesten yleisin syöpä. Suomessa löytyy noin 170 uutta kivessyöpää vuosittain.
Kivessyöpä löydetään yleensä kiveksiä tunnustelemalla ja huomaamalla suurentunut kives, myös kipu kiveksessä voi olla sairauden löytymiseen johtava oire.
Yleensä hoitona on kiveksen poisto, lisäksi käytetään säde- ja solunsalpaajahoitoa sekä imusolmukkeiden poistoa tarpeen mukaan.
Ennuste on hyvä, kunhan diagnoosi saadaan tehtyä ja hoito aloitettua. Kivessyövän löytämiseen voi itse vaikuttaa tunnustelemalla kiveksiään. Suurentunut tai kivulias kives on aihe lääkärissä käynnille.
Lähteet:
Kivessyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Raitanen M. Kivessyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

Murskaantunut kives(jatkoa)

Päivää! Kirjoitin teille noin kuukausi sitten murskaantuneesta kiveksestäni. Olin aluksi varsin suuressa paniikissa. Terveyeskeskuksessa kiveksiäni tutki joku 25-vuotias kandi joka totesi, ettei vasemmassa kiveksessäni ole mitään vikaa. Selitin hänelle asiasta ja hän oli varsin epäasiallinen. Totesi, ettei jatkotutkimuksiin voi lähettää ellei ole kiveksessä jo kasvainta. Tunnen terveyskeskuksen ylilääkärin ja voin varata hänelle ajan. Mutta tämän tapahtui keskellä kiireistä joulusesonkia, joten päätin odottaa Tammikuun puolelle. Sitten kivekselleni tapahtui jotain. Se alkoi “parantua” Se nousi, melkein samalla lailla kuin rinnat nousevat naisilla. Alunperin se oli vain riippunut elottomana kivespussin pohjalla. Kun kives nousi, ja alkoi kasvaa itsestään, olin varsin huojentunut. Sen muoto alkoi myös huomattavasti enemmän muistuttaa sitä, kuin se oli ollut ennen murskaantumista. Tässä vaiheessa haluan kysyä, voiko kives toipua suorasta iskusta noin karttakepin paksuiselle metallitangolla? En ole itse enää varma yhtään mistään. Kives alkoi kasvaa ja nousta, mutta sen pinta on huomattavasti pehmeämpi kuin toisen kiveksen. Ikäänkuin siellä olisi jotain “löysää” En ole varma, missä ajassa kivekseni oikein pitäisi parantua kun ottaa huomioon, että onnettomuudesta on nyt noin 2 kuukautta. Mutta huomasin, että spermani on muuttunut huomattavasti vetisemmäksi. Ennen onnettomuutta minulla oli ns “kuivaa” mutta samalla erittäin runsasta spremaa. Tämä jatkui onnettomuuden jälkeenkin, mutta silloin sitä tuli huomattavasti vähemmän. Nyt spermaa tulee “normaalisti” mutta se on vetistä. Olen huolissani. Kives on pehmeän oloinen. Ikäänkuin siellä olisi jotain “löysää” Toinen kivekseni on kova ja punertava, niinkuin yleensä aktiivisen kiveksen pitäisikin olla. Toinen on pehmeä ja tuotta vetelää spermaa. En oikein tiedä, mitä minun pitäisi tehdä. Jos varaan terveyskeskuksen ylilääkärille ajan, mitä hänelle sanon? Tässä vaiheessa tiedän, että tilani ei oikeuta jatkotutkimuksia ainakaan veronmaksajien varoilla. Toinen vaihtoehto on tietenkin mennä yksityisille urulogille. Tietäisittekö te ketään sopivaa? Onko tämä tila teistä vain tilapäiväinen? Toinen kivekseni toimii normaalisti, mutta on löysä ja pehmeä. Sperma on muuttunut veteläksi ja sitä tuntuu olevan nyt vähemmän kuin aiemmin. Murskaantunut kives on nyt ikään kuin “epäkives” En osaa kuvata sitä paremmin. Se ei vaan tunnu normaalilta kivekseltä. Testosteronituotannosta en osaa olla enää varma.