Terve.fi

Onko pyöräilyn ja kivessyövän välillä yhteys? Asiantuntija vastaa

Onko pyöräilyn ja kivessyövän välillä yhteys? Asiantuntija vastaa
Asiantuntijan mukaan pyöräily ei kohota kivessyövän riskiä, vaan ennemmin kyse on miehen iästä.
Julkaistu 15.7.2015

Jo kahdella maailman parhaimpiin kuuluvalla pyöräilijällä, Ivan Bassolla ja Lance Armstrongilla, on todettu kivessyöpä. Moni pohtiikin nyt, voisiko pyöräilyllä ja kivessyöpäriskillä olla jokin yhteys, kertoo CBS Health News.

Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että todennäköisempi syy näiden pyöräilijöiden kivessyöpään on heidän ikänsä: kivessyöpä nimittäin iskee yleensä 20–39-vuotiaisiin miehiin. Armstrong oli diagnoosin saadessaan 25-vuotias, Basso taas 37-vuotias.

– Yhteinen tekijä näillä miehillä on heidän ikänsä. Tutkijat eivät ole löytäneet yhteyttä kilpaurheilun tai erityisesti pyöräilyn ja kivessyövän välillä, kommentoi syöpälääkäri Thomas Schwaab yhdysvaltalaisesta Roswell Parkin syöpäinstituutista.

Ennuste on hyvä

Jotkut saattavat ajatella, että pyörän päällä istuminen tunti toisensa jälkeen voi vaikuttaa kivessyöpäriskiin, mutta Schwaabin mukaan pyöräilijän paino lepää välilihan päällä, ei kivesten päällä.

Yhteyttä kivessyöpään ei ole löydetty myöskään pyöräilijöiden käyttämistä lääkkeistä. Useimmat heidän ottamistaan lääkkeistä pyrkivät lisäämään punasolujen määrää veressä sen sijaan, että ne vaikuttaisivat hormonitoimintaan, Schwaab sanoo.

Hyvä uutinen on, että kivessyövästä toipumisen ennuste on erittäin hyvä, jos tauti havaitaan varhain.

– Vaikka se havaittaisiin myöhemmässäkin vaiheessa, sairaus on kuitenkin yleensä hoidettavissa, kommentoi Schwaab.

Kommentoi »