Terve.fi

Pyöräilyn monet kasvot

Pyöräilyn monet kasvot
Pyöräily on monille arkinen ja hyödyllinen liikuntamuoto, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi koulu- ja työmatkojen sujuvaa taittamista.
Julkaistu 25.6.2012

Polkupyörän on jopa arvioitu olevan nopein kulkuneuvo taajamissa alle seitsemän kilometrin matkoilla. Pyöräilyverkostot Suomessa ovat erinomaiset, joten ne houkuttelevat ja mahdollistavat turvallisen liikkumisen muun liikenteen joukossa. Lisäksi pyöräily maastossa poluilla ja metsäautoteillä luonnon keskellä tuo uusia virikkeitä ja haasteita pyöräilyharrastukseen.

Pyöriä moneen lähtöön

Käytännössä pyöräilyn aloittaminen edellyttää pyörän ja kypärän hankkimisen. Valikoima pyörämarkkinoilla on runsas, jopa niin runsas, että sopivan pyörän valinta voi olla vaikeaa. Peruspyörä ilman vaihteita ja kohtuullisen leveillä renkailla voi olla hyvä vaihtoehto, jos käyttötarkoituksena on siirtyä lyhyehköjä matkoja taajama-alueella.

Maastopyörä voimakaskuvioisine renkaineen ja usein ainakin 21 vaihteella varustettuna tekee pyörästä ketterän ja toimivan hankalissakin maastoissa. Maastopyörä on varusteiltaan usein melko riisuttu, jolloin esimerkiksi lokasuojat ja lukko on hankittava lisävarusteina. Hybridipyörät, ATB- pyörät (All Terrain Bike) ja Trekking- pyörät ovat enemmän tai vähemmän maasto- ja retkipyörien välimuotoja, joiden ominaisuudet soveltuvat monenlaiseen liikkumiseen sekä kadulla että maastossa. Ja mikäli ulkona polkeminen ei kiinnosta tai pakkanen paukkuu voi pyöräretken tehdä myös sisätiloissa kuntopyörällä.

Pyöräilyn turvallisuus

Pyöräilijän varustukseen kuuluu kypärä. Pyöräilijän yleisimmät vammat ovat päävammoja, joten pään suojaaminen kypärällä on ensiarvoisen tärkeää. Kuten autoilussa, myös pyöräilyssä ennakoiva ajotapa ja muut tiellä liikkuvat huomioiva käyttäytyminen parantaa turvallisuutta. Erityistä tarkkaavaisuutta tarvitaan risteyksissä, joissa sattuu eniten vakavia pyöräilyonnettomuuksia.

Mikäli mahdollista, tulee pyöräilijän käyttää taajamissa pyöräteitä ja yleisillä teillä liikuttaessa tien oikean puoleista reunaa. Meidän vanhempien on hyvä tietää, että alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä jalkakäytävällä. Muutenkin lapsille on hyvä antaa selkeät ohjeet pyöräilyyn esimerkiksi kertomalla, että pienen pyöräilijän on ennen ajoradan ylitystä turvallisinta pysähtyä ja sitten taluttaa pyörä tien yli.

Erinomainen virkistävä liikuntalaji

Pyöräilyn monipuolista ja virkistävää luonnetta kuvaa sen sopivuus lähes kaikille sekä huvi-, hyöty- että kuntoliikunnaksi. Terveydellisistä näkökohdista tarkasteltuna pyöräily ei kuormita esimerkiksi ala-raajojen niveliä läheskään siinä määrin kuin esimerkiksi hölkkääminen. Pyörän satulan ja ohjaustangon korkeutta säätämällä selkävaivainenkin voi löytää pyöräilystä tehokkaan terveyttä edistävän liikuntamuodon.

Lue myös uimisen hyödyistä! 8 hyvää syytä aloittaa uiminen

Pyöräillessä maisemat vaihtuvat nopeasti. Lisäksi reittimahdollisuudet pyörällä ovat usein moninkertaiset verrattuna autoilevaan tiellä liikkujaan. Mikäli pyöräily on säännöllistä, kaupanpäällisiksi kunto kohoaa väistämättä. Suurten lihasryhmien työskentely vahvistaa sydäntä ja hengitys- ja verenkiertoelimistöä, myös lihaskunto erityisesti alaraajoissa kohoaa.

Yhteenvetona voidaan lopuksi todeta, että polkupyörä on maan mainio kulkupeli: kunto kohoaa, rahaa säästyy ja aika tulee käytettyä hyödyllisesti. Siispä liikkeelle.

Kommentoi »