Treeni ja ravinto

Kiinnostaisiko uusi harrastus? Tässä 8 hyvää syytä aloittaa uiminen

Uiminen on hauska ja tehokas liikuntaharrastus, joka sopii kenelle tahansa ikään, sukupuoleen tai kuntoon katsomatta.

21.6.2015 Terve.fi

Uimisharrastuksen aloittamiseen on olemassa runsaasti hyviä syitä. Medicinenet.com listasi niistä kahdeksan.

1. Alhaisempi iskuvaikutus

Uidessa keho ei kärsi maan iskuvaikutuksesta, joten nivelet ovat suojassa rasitukselta. Nivelreumayhdistykset suosittelevatkin uimista juuri tästä syystä. Samasta syystä myös vesiaerobic on suositeltavaa, sillä vaikka siinäkin pompitaan ja osutaan altaan pohjaan, ihminen on kevyempi vedessä ja iskut siksi heikompia.

2. Uimista voi jatkaa läpi koko elämän

Koska uimisesta ei aiheudu iskuvaikutuksen rasitusta, sitä voi harrastaa koko elämän ajan. Uimaharrastajien joukosta voikin löytyä helposti jopa 100-vuotiaita ihmisiä.

3. Kohentaa kestävyyttä

Eräässä tutkimuksessa paljon istuvien miesten ja naisten maksimaalinen hapenottokyky koheni 10 prosentilla, kun he treenasivat uintia 12 viikon ajan.

4. Lihasmassa kasvaa

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että miesten kolmipäisen olkalihaksen massa kasvoi 23,8 prosenttia kahdeksanviikkoisen uintitreenijakson aikana. Lisäksi uiminen vahvistaa ja muokkaa lihaksia parempaan kuntoon.

5. Hyvä liikuntavaihtoehto loukkaantuneelle henkilölle

Loukkaantuneita urheilijoita neuvotaan yleensä uimaan, jotta he pystyvät ylläpitämään kuntoaan. Uiminen auttaa myös toipumaan loukkaantumisesta nopeammin. Tämä johtuu siitä, että veden tarjoama vastus saa lihakset työskentelemään nopeammin ilman rasitusta tai iskuvaikutusta.

6. Tauko kesähelteistä

Kesän kuumina päivinä mikään ei ole parempaan kuin veteen pulahtaminen. Se rentouttaa, liikkeet ovat pehmeitä ja rytmisiä, ja lisäksi se on hyvää liikuntaa, jos helteellä ei jaksa muuten urheilla.

7. Perheen yhteinen harrastus

Uiminen ja muut vesiharrastukset ovat sellaisia, joita koko perhe voi tehdä yhdessä. Koska ylipaino on nykyään kasvava ongelma sekä lapsilla että aikuisilla, perheen kanssa yhdessä uiminen on oiva tapa näyttää lapsille hyvää esimerkkiä ja ehkäistä ylimääräisen painon kertymistä.

8. Kalorit palavat

Uiminen polttaa hurjasti kaloreita: jopa 500–650 kilokaloria tunnissa riippuen uintitekniikan tehokkuudesta.

Lähde: Medicinenet.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi