Treeni ja ravinto

Pyöräile kilot pois - 7 faktaa!

Polkupyörällä pääsee, eikä kyse ole vain ympäristöteosta tai taloudellisesta säästöstä, vaan myös siitä, että pyöräily on yksi tehokkaimmista liikuntalajeista.

Teksti Mari Kataja
20.9.2010 Terve.fi

Työmatkapyöräilijä saa monta kärpästä yhdellä iskulla: kyydin, raitista ulkoilmaa ja liikuntaa. Lue faktoja pyöräilyn eduista ja hyppää polkimille!

1. Hyvästi kalorit

Pyöräily on tehokasta, aerobista kestävyysliikuntaa, jolla saat kalorit palamaan. 60-kiloinen nainen polttaa 20 km/h vauhtia pyöräillessään 300–500 kaloria (kcal) tunnissa.

Katso lisäksi lista: Nämä lajit antavat kiloille kyytiä

2. Pyöräile töihin

Etenkin jos työmatkasi pyörällä taittuu puolessa tunnissa per suunta, kannattaa harkita töihin menoa pyörällä. Näin kulutat kuukausitasolla helposti jopa 10 000 kaloria.

3. Kauniit lihakset

Pyöräilijät ovat tunnettuja vahvoista jalkalihaksistaan. Samalla kun poltat rasvaa, saat myös lihaksillesi kiinteytystä. Niin reisilihakset, takareidet kuin pohkeet tekevät töitä polkiessasi. Myös yläosa ja keskivartalo vahvistuvat.

Keskivartalo kuntoon - katso video!

4. Saat energiaa

Onko olo veltto ja aikaansaamaton? Psychotherapy and Psychosomatic -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pyöräily kohottaa energiatasoja 20 prosenttia ja vähentää väsymystä 65 prosenttia. Eikä näihin tuloksiin päästäkseen edes tarvinnut polkea hiki hatussa, vaan tutkimuksen mukaan matala tai kohtalaisen raskas pyöräily kolme kertaa viikossa riittää.

5. Säästä niveliä

Kävely ja juoksu ovat tehokasta liikuntaa, mutta pyöräily säästää polvi- ja nilkkaniveliä sekä selkää, joten se sopii hyvin myös ylipainoisille. Huomioithan polkupyöräsi säädöissä, että polvesi tulee olla noin 25 asteen kulmassa, kun poljin on alhaalla. Eli ei liian koukussa tai täysin suorana. Tarvittaessa käänny pyöräliikkeen puoleen, jotta pyöräsi säädöt tehdään juuri sinulle sopiviksi.

Lue uimisen hyödyistä! 8 hyvää syytä aloittaa uiminen

6. Tehotreeniä mäessä

Etsi mäki, johon ylös polkeminen kestää 3–10 minuuttia ja nouse mäki ylös pyörälläsi 2–3 kertaa siten, että poljet noin puolet ajasta seisaallaan. Polkeminen seisaallaan vahvistaa erityisesti keskivartaloa ja olkalihaksia.

7. Vahvista sydäntäsi

Pyöräily on erittäin hyvää aerobista liikuntaa sydän- ja verenkiertoelimistölle. Etsi reitti, jossa voit polkea ainakin puoli tuntia ilman pysähdyksiä, niin saat pidettyä sykkeen korkealla.

Vinkki: jos et pääse pyöräilemään tien päälle, voit polkea kuntopyörää tai kokeilla jumppasalien tarjoamaa spinning-tuntia. Spinning kuluttaa helposti jopa 500–700 kaloria (kcal) tunnissa.

Lähde: Yahoo Health

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi