Terve.fi

Mies, pituutesi paljastaa kivessyöpäriskisi

Mies, pituutesi paljastaa kivessyöpäriskisi
Julkaistu 5.11.2010

Yleisesti ottaen miehillä ei kuitenkaan ole syytä suureen huoleen, sillä kivessyöpä on määrällisesti niin Suomessa kuin maailmallakin harvinainen. Sen osuus kaikista miesten pahanlaatuisista kasvaimista on vain puoli prosenttia. Silti se on nuorten miesten yleisin syöpä Suomessa.

Myös Blaise Cook, yksi tutkimusta johtaneista henkilöistä, huomautti, ettei tuloksista kannata vetää liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

”Tutkimus osoitti yhteyden pituuden ja kivessyövän välillä, mutta me emme siltikään vielä ymmärrä, miten pituuden kasvu voi lisätä miesten kivessyövän riskiä.”

Niin ikään pituutta voidaan pitää vain yhtenä vähäisenä kivessyövän riskitekijänä. Kivessyövän esiintyminen lähisuvussa ja ”väärät” geenit ovat huomattavasti paljon suurempia riskitekijöitä. Myös laskeutumattoman kiveksen tiedetään olevan eräs merkittävä riskitekijä.

Cancer Research UK –järjestön terveysinformaatiojohtaja Sara Hiom totesi tutkimuksesta, että löydösten perusteellakaan pitkien miesten ei tarvitse olla erityisen huolissaan tuloksista, sillä vain harvempi kuin yksi sadasta kiveskyhmystä paljastuu kasvaimeksi.

”Mutta on silti tärkeää, että miehet panevat merkille kaikki mahdolliset muutokset kivesten koossa tai painossa, eivätkä viivyttele lääkärille menoa, jos huolta on.” Hiom korosti.

Tutkimus tehtiin arvostetussa Yalen yliopistossa ja se julkaistiin British Journal of Cancer –lehdessä eilen.

Kivessyövän ennuste hyvä

Kivessyövän tarkkaa aiheuttajaa ei siis edelleenkään tunneta, mutta sen ennuste on erinomainen: keskimäärin 90 prosenttia kivessyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta.

Ennuste riippuu kasvaimen tyypistä, sijainnista, etäpesäkkeistä ja niiden sijainnista sekä merkkiainepitoisuuksista. Joka kolmas kivessyöpä uusiutuu. Lähes kaikki uusiutumiset tapahtuvat parin ensimmäisen vuoden aikana.

Kommentoi »