Terve.fi

Murskaantunut kives(jatkoa)

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 12.1.2011

Kysymys:

Päivää! Kirjoitin teille noin kuukausi sitten murskaantuneesta kiveksestäni.

Olin aluksi varsin suuressa paniikissa. Terveyeskeskuksessa kiveksiäni tutki joku 25-vuotias kandi joka totesi, ettei vasemmassa kiveksessäni ole mitään vikaa. Selitin hänelle asiasta ja hän oli varsin epäasiallinen. Totesi, ettei jatkotutkimuksiin voi lähettää ellei ole kiveksessä jo kasvainta.

Tunnen terveyskeskuksen ylilääkärin ja voin varata hänelle ajan. Mutta tämän tapahtui keskellä kiireistä joulusesonkia, joten päätin odottaa Tammikuun puolelle.

Sitten kivekselleni tapahtui jotain. Se alkoi “parantua” Se nousi, melkein samalla lailla kuin rinnat nousevat naisilla. Alunperin se oli vain riippunut elottomana kivespussin pohjalla.

Kun kives nousi, ja alkoi kasvaa itsestään, olin varsin huojentunut. Sen muoto alkoi myös huomattavasti enemmän muistuttaa sitä, kuin se oli ollut ennen murskaantumista.

Tässä vaiheessa haluan kysyä, voiko kives toipua suorasta iskusta noin karttakepin paksuiselle metallitangolla? En ole itse enää varma yhtään mistään. Kives alkoi kasvaa ja nousta, mutta sen pinta on huomattavasti pehmeämpi kuin toisen kiveksen. Ikäänkuin siellä olisi jotain “löysää”

En ole varma, missä ajassa kivekseni oikein pitäisi parantua kun ottaa huomioon, että onnettomuudesta on nyt noin 2 kuukautta. Mutta huomasin, että spermani on muuttunut huomattavasti vetisemmäksi. Ennen onnettomuutta minulla oli ns “kuivaa” mutta samalla erittäin runsasta spremaa. Tämä jatkui onnettomuuden jälkeenkin, mutta silloin sitä tuli huomattavasti vähemmän. Nyt spermaa tulee “normaalisti” mutta se on vetistä.

Olen huolissani. Kives on pehmeän oloinen. Ikäänkuin siellä olisi jotain “löysää” Toinen kivekseni on kova ja punertava, niinkuin yleensä aktiivisen kiveksen pitäisikin olla. Toinen on pehmeä ja tuotta vetelää spermaa. En oikein tiedä, mitä minun pitäisi tehdä. Jos varaan terveyskeskuksen ylilääkärille ajan, mitä hänelle sanon? Tässä vaiheessa tiedän, että tilani ei oikeuta jatkotutkimuksia ainakaan veronmaksajien varoilla. Toinen vaihtoehto on tietenkin mennä yksityisille urulogille. Tietäisittekö te ketään sopivaa? Onko tämä tila teistä vain tilapäiväinen? Toinen kivekseni toimii normaalisti, mutta on löysä ja pehmeä. Sperma on muuttunut veteläksi ja sitä tuntuu olevan nyt vähemmän kuin aiemmin. Murskaantunut kives on nyt ikään kuin “epäkives” En osaa kuvata sitä paremmin. Se ei vaan tunnu normaalilta kivekseltä. Testosteronituotannosta en osaa olla enää varma.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ikävää, että sinua tutkinut kandi ei lähettänyt tarkempaan tutkimukseen heti. Kivesvammasi olisi oikeastaan pitänyt jo heti tuoreeltaan iskun saatuaan pitänyt päästä urologin tutkittavaksi. Ilmeisesti kiveksen ympärillä oleva kalvo oli iskusta rikkoutunut ja kiveksen siittiöitä muodostava kudos vaurioitunut, koska kiveksen koko oli aluksi pienentynyt. Kiveksen kasvaminen entiseen kokoonsa voi johtua vaurioituneen kudoksen sijalle muodostuvasta sidekudoksesta. Kiveksen kohoaminen ylöspäin taas johtuu kivestä kannattelevien lihassäikeiden parantumisesta, jolloin kives kohoaa ylemmäksi. Kyllä edelleenkin on aihetta kiveksen tilanteen tutkimiseen urologin toimesta aivan julkisen terveydenhuollon kustantamana. Jos pääset ylilääkärin juttusille, hän näkee aikaisemman käyntisi tiedot ja voit kertoa, että haluat tietää, mikä on kiveksesi tila ja toivot erikoislääkärin tutkimusta. Sperman muuttuminen vetisemmäksi johtunee siitä, että vaurioitunut kives ei tuota enää siittiösoluja, mutta eturauhanen ja rakkularauhanen tuottavat entisessä määrin muuta sperman aineosasia ja siten spermasi on ikään kuin laimeampaa siittiöiden suhteen ja siksi tuntuu vetelämmältä. Testosteronin pitoisuus voidaan helposti määrittää verikokeen avulla. Tosin vastauksen saaminen voi kestää pari viikkoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.