Terve.fi

Äkillisen kiveskivun syy usein tämä - ole varovainen varsinkin kylminä kuukausina!

Äkillisen kiveskivun syy usein tämä - ole varovainen varsinkin kylminä kuukausina!
Useammin kuin joka toisella kerralla, kun pojan tai miehen kiveksiä on jouduttu äkillisen ja voimakkaan kiveskivun vuoksi tutkimaan kirurgisesti, on syyksi paljastunut kiveksen kiertyminen.
Julkaistu 12.11.2010

Tutkimus julkaistiin BJUI –lehdessä (British Journal of Urology International). Tutkimusta johtaneen Bhaskar Somanin mukaan lääkärin tulisi epäillä kiveksen kiertymää joka kerta, kun miespuolisella henkilöllä on äkillistä, voimakasta kiveskipua, johon liittyy kosketusarkuutta.

Kiveksen kiertymä voi olla vaikea tunnistaa, mikäli oireet ovat ajoittaisia tai epätyypillisiä, mutta kyseinen sairaustila tulisi siitä huolimatta ottaa aina huomioon aina kiveskipupotilaiden kohdalla, Somani kertoi uutistoimisto Reutersille.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 200 potilaalta saatuja tietoja, joissa potilaalle oli suoritettu kirurginen tutkimustoimenpide äkillisen kiveskivun vuoksi. Tutkittavat olivat 0-92-vuotiaita keski-iän ollessa 14 vuotta.

Potilaista yli puolilla (51 %) kivun syyksi paljastui kiveksen kiertyminen, noin joka neljännellä (24 %) lisäkiveksen kiertymä, kymmenesosalla (9 %) lisäkives-kivestulehdus ja viidellä prosentilla syy oli jokin muu patologinen muutos.

Lisäkiveksen kiertymän saaneiden keski-ikä oli tutkimuksessa huomattavan alhainen, vain 11 vuotta, kun taas kiveksen kiertymään ei iällä tutkimuksen perusteella ollut yhteyttä.

Tutkijat analysoivat tutkimuksessaan myös säätiloja kaikkiaan yli 10 vuoden ajalta, ja he huomasivat, että kiveksen kiertymiä esiintyi huomattavasti enemmän kylminä kuukausina.

Lähteet: BJUI, Reuters

Mikä kiveksen kiertyminen?

Kiveksen kiertymä on vakava ja kiireellistä hoitoa vaativa tila, jossa kiveksen verenkierto salpaantuu kivekseen verta johtavan siemennuoran kiertymisen vuoksi.

Kives kestää verenkierron salpaantumista vain noin 4-6 tunnin ajan, ja hoitamattomana tila johtaa kiveksen menetykseen. Jos kiertymisestä on kulunut yli 24 tuntia, on kives varmasti tuhoutunut ja se joudutaan poistamaan.

Lapsilla kiertymän aiheuttamat oireet saattavat olla hyvin vähäiset. Alavatsalla tuntuu kipua. Kivespussi voi hiukan punoittaa, on lievää lämpöilyä ja kives on vetäytynyt ylös.

Vanhemmalla iällä kiertyminen aiheuttaa äkillisen kovan kivun alavatsalle, nivukseen ja kivespussiin. Kives on kosketusarka, sitä on usein vaikea tutkia arkuuden vuoksi ja se on turvonnut.

Vasen kives kiertyy herkemmin kuin oikea.

1 kommentti