Terve.fi

Kives surkastunut

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 3.12.2010

Kysymys:

Päivää! Luulen että oikea kivekseni on surkastunut. Löin sitä vahingossa noin kuukausi sitten noin karttakepin paksuisella metallitangolla. Kipu oli VALTAVA! Luulin että kuolisin. Olin aiemmin sitä mieltä, että kivekseni olivat suunnilleen yhtä suuruiset, mutta tapahtuman jälkeen ja kivun laannuttua havaitsin, että toinen kiveksistäni oli surkastunut, ja nyt vain noin puolet vasemman kivekseni koosta. Olo on hankala ja pelottaa. Kysynkin ennenkaikkea sitä, voiko oikea kivekseni nyt kehittyä jonkinlaiseksi syöpätehtaaksi, kun sen hormonitoiminta on häiriintynyt? Pitäisikö se poistaa? Mistä tiedän, onko minulla syöpä tai kuolio? Olen 28-vuotias mies.

Näytä vastaus

Vastaus:

Näin kova isku voi aiheuttaa kiveksessä kudosvaurion, joka on syytä tutkia tarkemmin. Syöpään kiveksen pieneneminen ei kuitenkaan viittaa, koska syövässä aina syntyy uutta kudosta ja yleisin kivessyövän merkki on kiveksen koon suurentuminen pikkuhiljaa. Vaurioituneen kiveksen kudokseen voi syntyä kudoskatoa, jonka seurauksena siihen voi tulla sidekudosta, joka ei toimi enää kiveksenä. Tällöin syöpäriski voi kasvaa. Suosittelen, että varaat ajan terveyskeskus- tai työterveyslääkäriltä. Lääkäri lähettää todennäköisesti ultraäänitutkimukseen, mikä antaa tietoa kiveksen kudoksen tilasta. Jatkohoitona voi olla kiveksen poisto ja proteesin asettaminen, jos kives on tuhoutunut. Yksi terve kives pystyy kyllä tuottamaan riittävästi miessukupuolihormoneja ja siittiöitä lapsen saamista ajatellen. Näistä asioista päättää kuitenkin urologian alan erikoislääkäri, jolle saat todennäköisesti myös lähetteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.