Terve.fi

Embolisaatiomenetelmällä eroon kiveskohjuista

Embolisaatiomenetelmällä eroon kiveskohjuista
Monet miehet kärsivät kiveskohjujen aiheuttamasta hedelmättömyydestä. Uuden tutkimuksen mukaan kiveskohjuja voidaan hoitaa onnistuneesti ja tehokkaasti embolisaatiomenetelmällä.
Julkaistu 29.7.2008

Kiveskohju on siemennuorapunoksen laskimoiden suonikohjusairaus, jolloin laskimoiden läpät eivät toimi kunnolla eivätkä pysty estämään veren takaisinvirtausta. Kiveskohjut voivat aiheuttaa kivesten kutistumista ja pehmentymistä. Noin 15-20:llä prosenttilla miehistä esiintyy kiveskohjuja ja se onkin hyvin yleinen vaiva.

Kiveskohjut voivat aiheuttaa siittiöiden määrän vähentymistä ja on arvioitu, että jopa 40 prosentilla hedelmättömistä miehistä on kiveskohjuja. Kiveskohjuja hoidetaan perinteisesti leikkauksella, mutta aina hoito ei ole tarpeellista.

Embolisaatiohoito on menetelmä, jossa suoneen laitetaan pieni katetri, joka estää liiallisen veren kulkeutumisen laskimoon, jolloin se voi kutistua normaaleihin mittoihin. Toimenpiteen aikana radiologi laittaa pienen viillon läpi nivusiin katetrin, joka ohjataan kuvantamislaitteen avulla joko vasemman- tai oikeanpuoleiseen kiveskohjuun. Toipumisaika toimenpiteestä on minimaalinen ja tutkijoiden mukaan potilas voikin palata töihin jo seuraavana päivänä.

Tutkimuksen vetäjänä toimi Sebastian Flacke saksalaisesta University of Bonn Medical Schoolista. Tutkimuksessa tutkittiin 18-50 -vuotiaita hedelmättömiä miehiä, joilla oli ainakin yksi kiveskohju. Kaikilla miehillä oli myös terve puoliso ja he olivat yrittäneet tulla raskaaksi. Embolisaatiomenetelmällä hoidettiin 223 miestä ja yhteensä 228 kiveskohjua. Kaikista toimenpiteistä 226 kiveskohjua hoidettiin onnistuneesti. Kliiniset ja ultraäänitestit paljastivat, että 92,4:llä prosentilla kiveskohjut hoidettiin täysin.

Embolisaatiomenetelmän todettiin parantaneen merkittävästi siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, vaikkakin keskimäärin sperman laatu oli edelleenkin heikompaa kuin terveillä miehillä. Tutkimuksen mukaan embolisaatiomenetelmä paransi sperman laatua ja kolmasosa pareista onnistuikin tulla raskaaksi. Tutkijat kertoivat hyödyn olevan yhtä hyvät kuin kirurgisen korjauksen jälkeen.

Tutkimus julkaistaan elokuun Radiology -lehdessä. Tutkimus oli sikäli puutteellinen, että siitä puuttui kontrolliryhmä, pidemmälle vedetyt johtopäätökset ja naisten hedelmällisyyden asteitus sekä verrattain lyhyt tarkkailuajanjakso tutkimuksen onnistumisesta. Aiheesta uutisoi Health News-verkkosivusto otsikolla Common Cause of Male Infertility Successfully Treated Without Surgery 26.7.2008.

Lue lisää:

Lääkärikirja: suonikohjut – Poliklinikka.fi<H5 align=“right”<Antti Voutilainen, toimittaja

Kommentoi »