Terve.fi

Yleistietoa munasarjasyövästä

Yleistietoa munasarjasyövästä
Munasarjasyöpä on naisten kuudenneksi yleisin syöpä. Vuosittain munasarjasyöpään sairastuu yli 500 naista. Lue lisää munasarjasyövästä.
Julkaistu: 14.8.2006

Munasarjasyöpään sairastuneet käyvät erikoissairaanhoidon kontrolleissa yleensä 3-6 kk välein kolmen ensimmäisen vuoden ajan ja sitten harvemmin viiteen vuoteen asti. Tämän jälkeen seuranta yleensä siirretään avoterveydenhuoltoon.

Seurantakäynneillä lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen ja tutkii vatsan alueen, rinnat ja imusolmukealueet. Lisäksi verinäytteestä voidaan tutkia kasvainmerkkiaineita. Kuvantamistutkimukset valitaan yksilöllisesti tilanteen mukaan.

Munasarjasyövän periytyvyys

Ilmeisesti vain pienessä osassa (n. 5-10 %) munasarjasyövistä on taustalla perinnöllinen alttius sairastua. Jos yhdellä lähisukulaisella on kyseinen syöpä, niin naisen oma riski sairastua on noin 5 %. BRCA1/2 –geeivirheen kantajille suositellaan ehkäisevää munasarjojen ja munanjohtimien poistoa naisen täytettyä 40 vuotta.

Munasarjasyövän yleisyys

Munasarjasyöpä on Suomessa kuudenneksi yleisin naisten syöpä. Riski sairastua lisääntyy iän myötä. Suurimmillaan ilmaantuvuus on 60-69 vuoden ikäisillä naisilla. Vuosittain vuosien 2008-2012 aikana Suomessa todettiin 528 uutta munasarjasyöpätapausta.

Munasarjasyövän ennuste

Ennuste riippuu syövän levinneisyydestä diagnoosihetkellä.

Sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua noin 85 %, jos syöpä sijaitsee vain munasarjoissa (levinneisyysaste I). Jos syöpä on levinnyt myös lantion alueelle (levinneisyysaste II), elossa on noin 67 %. Jos tauti on levinnyt lantion ulkopuolelle vatsakalvoon, paikallisiin imusolmukkeisiin ja maksaan (levinneisyysaste III), elossa on viiden vuoden kuluttua noin 42 %. Jos syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä vatsaontelon ulkopuolelle sekä maksaan ja keuhkoihin, on sairastuneista elossa viiden vuoden kuluttua noin 17 %.

Munasarjasyöpä löytyy usein vasta, kun se on levinnyt. Näin ollen kaikista potilaista elää viiden vuoden kuluttua noin 20-30 %. Munasarjasyövällä on huomattava uusiutumistaipumus jo 3 v:n kuluessa hoidon alusta

Lähteet:

Gynekologiset syövät, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Heinonen P. K. Gynekologiset syövät, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

ICD-10:

C56 Munasarjasyöpä

Kommentoi »