Terve.fi

Suusyöpä ehkäistävissä elämäntapoja muuttamalla

Suusyöpä ehkäistävissä elämäntapoja muuttamalla
Suusyöpä voidaan hoitaa tehokkaasti leikkauksella tai sädehoidolla, mutta hoidosta huolimatta tauti uusiutuu usein. Lue lisää suusyövästä.
Julkaistu: 28.6.2006

Suusyöpä voidaan hoitaa tehokkaasti leikkauksella tai sädehoidolla, mutta hoidosta huolimatta tauti uusiutuu usein. Tämän takia taudin ehkäisy on erityisen tärkeää. Tupakanpoltto ja alkoholi ovat suurimmat yksittäiset suusyövän riskitekijät ja valtaosa länsimaiden suusyöpätapauksista olisikin ehkäistävissä elämäntapoja muuttamalla.

Duodecim-lehdessä julkaistun suusyövän Käypä hoito -suosituksen mukaan noin 75 prosenttia suusyövistä voitaisiin välttää vähentämällä tupakointia ja alkoholin käyttöä sekä syömällä terveellisemmin. Elämäntapojen lisäksi suusyövälle altistavat suun limakalvon muutokset. Tällaisia muutoksia ovat leukoplakia, joka ilmenee tasaisen vaaleana tai läiskäisenä muutoksena sekä erytroplakia, joka on limakalvon punainen haavautumaton muutos. Näiden lisäksi riskiä lisää mm. punajäkälä, joka muuttuu suusyöväksi noin prosentilla potilaista. Suosituksen laatijat muistuttavat, että suusyövän varhainen tunnistaminen on tärkeää, koska tauti on alussa vähäoireinen ja lähettää varhain etäpesäkkeitä. Mitä varhemmin tauti todetaan, sitä paremmin se voidaan myös hoitaa.

Suusyövän hoito ei ole kuitenkaan ongelmatonta, sillä se voi aiheuttaa potilaalle elinikäisiä toiminnallisia haittoja. Hoidon seurauksena potilaalle voi tulla esimerkiksi puhe- ja syömisvaikeuksia, hengitystie-, seksuaali- sekä erilaisia psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia. Vaikka osa haitoista jää pysyviksi, voidaan potilaan elämänlaatua parantaa kuntoutuksella. Apua saa mm. LE-invalidit ry:stä, joka järjestää puhekuntoutusta, sopeutumisvalmennusta sekä tukihenkilö- ja lomatoimintaa. Lisäksi Kansaneläkelaitos järjestää vuotuisia sopeutumisvalmennuskursseja. Kuntoutuksen lisäksi potilaita tulee seurata säännöllisesti siihen soveltuvassa hoitoyksikössä.

Suusyövällä tarkoitetaan huulen, kielen ja muun suun limakalvon syöpää. Suomessa todetaan noin 60 uutta tapausta vuosittain, joista suurin osa miehillä. Suusyöpä on miehillä yli kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla.

Lähde: Aikakauskirja Duodecim 2003;119(2):149-162)

Lue myös:

Kommentoi »