Elämäntapa tuo mieleen usein hörhöilyn: elämäntapaintiaanin, joka on luopunut maallisesta hyvästä ja alkanut elää luonnonmukaisesti. Elämäntapa ei kuitenkaan tarkoita radikaalia elämänmuutosta – tai ainakaan sellaista, joka edellyttäisi yhteiskunnan ulkopuolelle asettumista. Elämäntapa muodostuu yhä tärkeämmäksi tavaksi määrittää, minkälaista elämää yksilö haluaa elää, kun maailma muuttuu yhä epävarmemmaksi. Elämäntapa on valinta, jonka ihminen tekee lukuisista vaihtoehdoista. Elämäntapa merkitsee yhdelle terveellistä ruokaa, toiselle treeniä, kolmannelle joogaa ja meditaatiota, neljännelle muiden auttamiselle omistautumista. Elämäntapa on eräänlainen asenne maailmaa kohtaan, joka läpäisee kaikki elämän osa-alueet.
Terveellinen ruokavalio on tärkeä osa hyvää elämää. Terveellinen ruokavalio sisältää ravitsemussuositusten mukaan runsaasti kasviksia ja marjoja, vähärasvaista proteiinia, kuitupitoisia hiilihydraatteja ja pehmeitä rasvoja. Terveellinen ruokavalio tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Terveellinen ruokavalio saattaa merkitä jollekin puhdasta luomuruokaa, toiselle täysin kasvisperäistä vegaaniruokaa, kolmannelle vähähiilihydraattista ruokavaliota. Terveellinen ruokavalio noudattelee kuitenkin lukuisten tutkimusten mukaan ravitsemussuositusten suuntaviivoja. Terveellinen ruokavalio on myös mielen tasapainon edellytys.
Hyvinvointi on monitahoinen sana, joka pitää sisällään sekä kehon että mielen terveyden. Hyvinvointi on enemmän kuin pelkkää ruokavaliota ja treeniohjelmaa. Hyvinvointi merkitsee myös ihmissuhteita, ilonaiheita, tapoja rentoutua ja asioita, jotka tuovat elämään merkitystä. Hyvinvointi edellyttää riittävää nukkumista, liikkumista, tyydyttäviä sosiaalisia suhteita ja terveellistä syömistä. Hyvinvointi voi järkkyä, jos elämän osa-alueet eivät ole tasapainossa. Hyvinvointi palautuu, kun ihminen oppii kuuntelemaan ja arvostamaan itseään.
Motivaatio on kinkkinen asia, joka ei välttämättä tule helposti. Motivaatio tarkoittaa tahtotilaa, jonka voimalla ihminen suoriutuu tietystä tehtävästä. Motivaatio tarkoittaa sitä, että ihmisellä on into ja halu tehdä jotain asiaa ilman, että se tuntuu pakkopullalta. Motivaatio voi olla hukassa, jos tehtävä on mahdoton, epämieluisa tai uuvuttava. Motivaatio ei syty pakottamalla, sillä motivaatio on pohjimmiltaan intoa ja tekemisen iloa. Motivaatio saadaan herätettyä, kun ihminen pohtii syvemmin tavoitteitaan ja sitä, minkälaista elämää hän haluaa elää. Jos motivaatio ei tästä huolimatta synny, saattaa tavoite olla väärä.
Laihdutus on monelle vaikeaa, sillä se edellyttää elämäntavan muutosta. Laihdutus onnistuu, kun ihminen saa vähemmän energiaa ruoasta kuin kuluttaa. Laihdutus ei usein tuota pysyvää tulosta, jos energiaa saadaan liian vähän. Laihdutus merkitsee tällöin lihasmassan menettämistä, mikä voi olla jopa vaarallista. Laihdutus ei vaadi ihmedieettejä: lautasmalli on hyvä pohja terveelliselle laihduttamiselle. Laihdutus saattaa olla helppoa siihen verrattuna, miten pysyviä tuloksia saadaan aikaan. Laihdutus pysyvästi edellyttääkin elämäntapamuutosta: ruokavaliota pitäisi pystyä pääpiirteittäin noudattamaan loppuelämä, joten se ei saa olla liian ankara.
Jooga merkitsee sekä mielen että kehon hyvinvoinnista huolehtimista. Jooga on Intiassa kehitetty hyvinvointia edistävä menetelmä, joka pitää sisällään sekä fyysisen että henkisen harjoituksen. Jooga ei kuitenkaan ole välttämättä kaikille sopiva laji, sillä esimerkiksi haastava astangajooga voi aiheuttaa selkä- ja polvikipuja ja -vaivoja. Jooga on kuitenkin kokoelma monia eri harjoituksia, ja rauhallinen jooga voi sopia myös ihmiselle, joka kärsii vaivoista. Jooga on monelle elämäntapa, toisille vain liikuntaharrastus. Jos jooga tuntuu liian haastavalta, toinen rauhallinen laji on pilates. Jos laihdutus tuntuu vaikealta, kehoon tutustuminen lempeän kehonhuollon avulla voi auttaa.