Voi Hyvin

Pentti Linkola: Liiku ja vältä autoilua

Pentti Linkola: Liiku ja vältä autoilua

Pentti Linkolan elämäkerta voitti tämä vuoden Tieto-Finlandian.
Teksti Tiina Tuppurainen, Hanna Hyväri
Mainos

Toimittaja Riitta Kylänpään kirja Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala 2017) voitti tämän vuoden Tieto-Finlandian. Kirja perustuu Linkolan kirjeenvaihtoon ja päiväkirjoihin sekä laajoihin haastatteluihin.

Kylänpää kertoo niin helsinkiläisen koulupoika-Pentin monomaanisista keräily- ja kirjoitusharrastuksista kuin sopeutumattoman sykkiläisen tempauksista, niin nuoren miehen huikaisevista luontokokemuksista kuin ajatukset valtaavasta sysimustasta epätoivosta.

Kirjan sivuilla tavataan kirjailijoita ja ornitologeja, kriitikkoja ja kannattajia, soutajia, naapureita, kylänmiehiä ja julkkiksia. Elinvoimainen, utelias ja energinen ajattelija-kalastaja on kiehtonut monia.

Näin Pentti Linkola vastasi Voi Hyvin -lehden haastattelussa syksyllä:

Mitä kuuluu?

Raihnautumista. Se on vaikeaa ihmiselle, joka on tottunut siihen, että kroppa pelaa aina. Viimeisen kahden vuoden aikana kroppa on pettänyt minut.

Miten huolehdit terveydestäsi?

Juomalla litroittain maitoa sekä syömällä hirmuisia määriä voita ja suolaa, jotta ruoka maistuu.

Ihmisen tärkein tehtävä?

Pitäisi huolehtia siitä, että ihmislaji ja luomakunta pysyvät hengissä. Siinä sivussa pitää elää omaa elämää, joka ei kuormita liikaa muita.

Hyvän elämän salaisuus?

Ei saisi huolestua maailman ongelmista. Pitäisi pysyä terveenä, liikkua ja välttää autoilua. Kannattaa siirtyä luomutuotteisiin.

Mikä ilahduttaa?

Syntyvyys on pikkuisen laskenut Suomessa. Väestö­räjähdys on syypää kaikkeen, esimerkiksi työttömyyteen.

Juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 8/2017

Julkaistu: 1.12.2017