Mainos: Puhti

Nyt on aika aloittaa hyvinvointisi ja terveytesi seuranta – näin helposti se onnistuu!

Milloin sinä kävit viimeksi terveystarkastuksessa? Tiedätkö, miten voit ehkäistä esimerkiksi raudan ja D-vitamiinin puutoksia? Puhti-terveystarkastuksen avulla seuraat helposti omaa hyvinvointiasi – hyödynnä etusi ja tilaa tarkastus nyt!

11.1.2021

Monet eri tekijät vaikuttavat terveydentilaamme ja hyvinvoinnin tunteeseen. Terveydentila vaikuttaa jaksamiseen ja siihen, kuinka energisiä olemme arjessa ja harrastuksissa. Muun muassa elimistön rautavarastot ja vitamiinitasot voivat vaikuttaa jaksamiseen ja yleishyvinvointiin. Kaikkien tekijöiden vaikutuksia ei aina voi kuitenkaan itse tuntea tai havaita.

Esimerkiksi kolesteroli vaikuttaa terveyteen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiin, mutta sen vaikutusta ei voi oikeastaan itse tuntea. Arvojen tarkka mittaaminen laboratoriokokeiden avulla kuitenkin kertoo, missä mennään. Myös verensokeri ja maksa-arvot ovat tärkeitä terveyden mittareita.

Kun elimistö on tasapainossa ja elämäntavat kunnossa, jaksat arjessa paremmin ja energiaa riittää arkiaskareiden lisäksi myös liikuntaan.

D-vitamiinin tarve on yksilöllistä

Matala D-vitamiini on suomalaisten murheenkryyni. Vaikka D-vitamiinia suositellaan otettavan myös ravintolisänä, on sen saanti monella silti usein riittämätöntä. D-vitamiinia saadaan lähinnä auringonvalosta ja siksi D-vitamiinilisä kannattaa muistaa etenkin talvisin. Vitamiinilisä voi kuitenkin olla tarpeen ympäri vuoden.

D-vitamiinin tarve ja imeytyminen on aina yksilöllistä. D-vitamiinin puutos lisää luunmurtumien ja osteoporoosin riskiä. Luuston terveyden kannalta on tärkeää saada myös riittävästi kalsiumia. Lisäksi D-vitamiini vaikuttaa muun muassa immuniteettiin eli terveenä pysymiseen.

Yleisesti suositeltu päivittäinen D-vitamiinin annostus ei välttämättä aina riitä. Oman D-vitamiinitason saa helposti selville laboratoriokokeella, johon pääsee Puhdin kautta ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Laboratoriokokeessa D-vitamiinitason alarajana on 75 nmol/l. Alle 50 nmol/l tulos merkitsee vitamiinin puutosta.

Puhdin raportissa vertailu viitearvoihin on esitetty selkeästi ja jos näyttää, että kärsit vitamiinin puutteesta, voit lisätä D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa.

Aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja on 100 mikrogrammaa, eli tätä suurempia annoksia ei kuitenkaan suositella.

Riittävät rautavarastot auttavat ehkäisemään raudanpuuteanemiaa

Rauta on hivenaine, jonka saanti ravinnosta on ihmiselle välttämätöntä. Raudanpuute voi kehittyä, jos rautaa ei saada riittävästi, rautaa menetetään liikaa tai sen imeytyminen on syystä tai toisesta häiriintynyt.

Raudanpuutos on maailman yleisin ravintoainepuutos. Naisilla raudan saanti jää miehiä useammin suositusten alle. Naiset menettävät rautaa kuukautisten vuoksi miehiä enemmän. Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia.

Raudan puutos on yleistä etenkin naisilla. Siihen vaikuttavat muun muassa kuukautiset. Runsas urheilu nostaa raudan tarvetta sekä naisilla että miehillä.

Runsas urheilu nostaa raudan tarvetta sekä naisilla että miehillä. Rautaa saadaan muun muassa maksa- ja liharuoista, mutta myös tietyistä kasviperäisistä lähteistä. Tarvittaessa raudan saantia voi täydentää ravintolisällä.

Kun saat rautaa riittävästi, on sillä vaikutusta jaksamiseen, hyvinvointiin ja mielialaan. Jos rautavarastot tyhjenevät kokonaan, seuraa raudanpuuteanemia, johon voi liittyä liuta oireita: väsymys, kalpeus, huono yleiskunto, sydämentykytys, hengästyminen, levottomat jalat, hiustenlähtö ja masennuksen kaltaiset oireet.

Pelkkä raudan saanti ei kuitenkaan vielä kerro siitä, kuinka suuri osa raudasta lopulta imeytyy suolistossa.

Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja; matala ferritiinitaso saattaa merkitä raudanpuutosta. Hemoglobiini paljastaa anemian. Näiden lisäksi on hyvä tutkia tulehdusarvo (CRP), koska tulehdustila voi vaikuttaa ferritiiniin.

Näin seuraat elimistösi tärkeitä mittareita helposti Puhti-palvelun avulla

Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa seurata omaa hyvinvointia. Pääset laboratoriotesteihin helposti ilman lääkärin lähetettä. Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

Tarkastuksessa tutkitaan muun muassa täydellinen verenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, herkkä CRP ja otetaan kilpirauhasen, maksan sekä munuaisten toiminnasta kertovat kokeet. Laboratoriotestejä tehdään ympäri Suomen ja pääset testeihin nopeasti.

Kun testien tulokset ovat valmiina, saat ilmoituksen tekstiviestillä ja sähköpostilla. Sen jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -sivuille, josta näet omat tuloksesi.

Puhdin raportti on selkeä ja helppolukuinen. Näet siitä, ovatko arvosi viitearvojen sisällä ja mihin liian korkea tai matala arvo voi viitata. Tarvittaessa lääkärin etäkonsultaaltio on helposti saatavilla Puhdin testitulosten jälkeen.

Näet helppolukuiselta tulosraportilta selkeästi, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Raportilta selviää myös, mihin korkea tai matala arvo voi viitata. Jokaisesta tutkimuksesta löytyy myös linkki lisätietoihin aiheesta. Opit myös, miten eri arvoihin voi vaikuttaa erityisesti elintavoilla.

Puhti-terveystarkastuksen avulla voit helposti selvittää elimistösi ja hyvinvointisi tilan. Puhti-terveystarkastus sopii sinulle erityisesti, jos aloitat elämäntapamuutoksen ja haluat selvittää terveydentilasi ennen muutoksia. Se sopii myös, jos olet jos tehnyt muutoksia elämäntavoissasi ja haluat selvittää niiden vaikutukset terveyteesi.

Tarvittaessa lääkärin etäkonsultaaltio on helposti tilattavissa erikseen Puhdin testitulosten jälkeen. Jos tuloksissa on jotain, mistä haluat kysyä lääkäriltä, sinulla on oireita tai epäilet sairautta, on Puhdin tulosraportilta helppo tilata erikseen lääkärin etäkonsultaatio. Tulokset voi myös tulostaa PDF-muotoon ja ottaa mukaan omalle lääkärille.

Tunnetko nämä kehosi tärkeät mittarit?

D-vitamiini

D-vitamiini vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen, luustoon, osteoporoosin ehkäisyyn ja immuniteettiin.

Ferritiini (varastoidun raudan määrä)

Ensisijainen tutkimus, josta raudanpuute selviää. Alhainen ferritiini on merkki raudanpuutteesta.

Herkkä CRP

Tulehdusarvo eli CRP.

Täydellinen verenkuva

Koostuu 18 testistä. Mukana hemoglobiini, joka paljastaa anemian.

Verensokeri

Glukoosi eli veren paastosokeriarvo. Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen, lihasten ja aivojen toimintaan ja nälän tunteeseen.

Kolesterolit

Kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL- ja HDL-kolesterolit. Yleisin syy kohonneeseen kolesteroliin on liian paljon tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa sisältävä ravinto.

Maksa-arvo ALAT

Kertoo maksan toiminnasta.

GFR

GFR-arvo kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta.

Tyreotropiini TSH

Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Sen pitoisuuden muutokset heijastelevat kilpirauhasen toimintaa.

Näin Puhti kertoo, miten elimistösi voi – katso video!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi