Levottomat jalat -oireyhtymän pääasiallisena oireena ovat levossa ilmenevä jalkojen liikuttamispakko sekä epämiellyttävät alaraajatuntemukset, kuten puutuminen ja tikkuilu. Oireet rauhoittuvat jalkoja liikutellessa. Levottomat jalat -oireyhtymä on varsin yleinen, mutta usein alidiagnosoitu. Lääkehoidolla voidaan yleensä lievittää oireita.

Levottomien jalkojen aiheuttaja

Oireyhtymän taustalla on keskushermoston tiettyjen välittäjäaineiden vajaus. Erityisesti aivojen dopamiiniaineenvaihdunnan ja rauta-aineenvaihdunnan häiriöiden arvellaan liittyvän levottomat jalat -oireyhtymään. Oireita esiintyy usein raskauden aikana.

Lähteet:

Levottomat jalat, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2006.

Mikael Lepistö, Anna Lampio, Päivi Polo. Raskaus ja levottomat jalat -oireyhtymä. Suomen lääkärilehti 6/2017.

Tietoa potilaalle: Levottomat jalat -oireyhtymä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Terve.fi

Outoja oireita - 32938

Olen 41-vuotias perusterve nainen. Olen aina kärsinyt kireistä niskalihaksista ja siihen liittyvistä päänsäryistä. Viisi vuotta sitten sain kovan toispuoleisen päänsärkykohtauksen ja jouduin menemään sairaalaan. Siellä sain migreenilääkityksen joka auttoi. Lääkäri sanoi diagnoosiksi sen perusteella migreenin ja antoi reseptillä lääkkeet kotiin. Saan kovia päänsärkykohtauksia noin 2 kertaa kuukaudessa ja Oriptan 100mg helpottaa yleensä. Jos en ota tuota lääkettä, vaan koetan selvitä Buranan voimin, voi kipu kestää jopa kolme päivää. Mitään näköhäiriöitä ei kohtauksiin liity. Samoihin aikoihin migreenin kanssa alkoivat levottomat jalat ja vasemman korvan tinnitys. Yleensä ilmenee iltaisin, mutta vuoden sisällä on ilmennyt satunnaisesti myös päivisin. Olen saanut nukahtamislääkkeitä, joita joskus iltaisin otan, koska muuten en pysty nukkumaan. Viime kesänä alkoi oudot tuntemukset kasvoissa. Ihmeellinen kutina ja kihinä koko kasvojen alueella jatkui pari kuukautta. Joskus joku alue kasvoista on tunnottoman/puutuneen tuntuinen. Oireet hävisivät mutta palasivat taas kuukausi sitten. Olen myös kärsinyt paljon nukahtamisvaikeuksista, tosin nyt on takana kuukausi paremmilla unilla. Viime viikolla lenkillä ollessani sain oudon huimauskohtauksen. Kaikki pyörähti päässäni ja lähti viettämään oikealle. Juuri ennen kaatumista kohtaus meni ohi. Opiskelen tällä hetkellä ja olen ajoittain aika stressaantunut. Niskat ovat todella jumissa jatkuvasta koulutehtävien teosta koneella. Pääni on kuin jukeboksi, aina soi joku laulu päässä, joka alkaa jo ahdistaa. Edesmenneellä sisarellani oli MS-tauti. Voisiko oireet viitata siihen? Vai voiko stressi ja jännittyneet niskat aiheuttaa tällaisia oireita. Olisiko syytä mennä neurologisiin tutkimuksiin?