Jaloissa levon aikana tuntuvaa epämiellyttävää tuntemusta kutsutaan levottomien jalkojen oireyhtymäksi. Tuntemus on yleensä kummassakin pohkeessa, mutta se voi tuntua myös nilkoissa tai reisissä. Oireyhtymä pakottaa liikuttamaan jalkoja ja kävelemään, koska se helpottaa tuntemusta. Vaiva on pahin nukkumaan mennessä ja öisin ja saattaa aiheuttaa vakavaa unettomuutta.
Oireyhtymää voidaan erheellisesti pitää suonenvetona, joka on alaraajojen kivulias lihassupistus, tai kävelypakkona, joka on tyypillinen psykoosilääkkeiden sivuvaikutus.
Syyt
Levottomien jalkojen oireyhtymä liittyy keskushermoston välittäjäaineen, dopamiinin, toimintahäiriöön. Jotkin lääkkeet kuten psykoosilääkeet pahentavat oireita. Levottomat jalat liittyvät joskus raudan puutteeseen tai raskauteen. Oireyhtymä lisääntyy iän myötä ja on tavallisin yli 40-vuotiailla. Se esiintyy usein suvuittain. Oireyhtymä saattaa liittyä myös joihinkin lääkkeisiin niiden sivuvaikutuksena.
Diagnoosi ja hoito
Huolellinen haastattelu on diagnoosin perusta. Perusverikokeilla voidaan tutkia, onko kyseessä raudanpuutos. Raudanpuutos hoidetaan rautavalmisteella, mistä saattaa olla apua. C-vitamiini lisää raudan imeytymistä, joten C-vitamiinilisä voi olla tarpeen. Magnesiumin tehosta on näyttöä vain heillä, jotka kärsivät magnesiumin puutteesta. Oireyhtymää voidaan hoitaa myös keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä, kuten pramipeksolilla, ropinirolilla ja levodopalla.
Itsehoitokeinoja:
- Terveellinen ruokavalio
- Vältä kofeiinia iltaisin
- Vältä alkoholia ja tupakkaa
- Lämmin tai kylmä kylpy
- Lämpö tai kylmäpakkaukset
- Jalkojen hierominen
- Käväisy lumihangessa
- Viilentävän voiteen käyttö
- Akupunktuuri
- Kiropraktiikka
- Erilaiset rentoutumiskeinot.
- Vältä rasittavaa liikuntaa ennen nukkumaan menoa
- Hyvät nukkumisolosuhteet, kuten sopivan viileä makuuhuone
Lisätietoa levottomista jaloista: