Terve.fi

Levottomat jalat yhteydessä sydänsairauksiin

Levottomat jalat yhteydessä sydänsairauksiin
Levottomat jalat lisäävät sydänsairauksien riskiä. Mitä muita vaikutuksia levottomilla jaloilla voi olla?
Julkaistu 11.1.2008

Levottomista jaloista kärsivät näyttävät sairastavan sydänsairauksia tavallista todennäköisemmin. Yhdysvaltalaistutkimuksessa tämä havaittiin tarkastelemalla 1 600 keskimäärin 68-vuotiasta miestä ja 1 900 naista. Levottomat jalat vaivasivat 7 prosenttia naisista ja runsasta 3 prosenttia miehistä.

Levottomien jalkojen oireyhtymä on aikaisemmin liitetty myös muihin sairauksiin kuten masennukseen, niveltulehduksiin, uniapneaan, ahdistuneisuuteen ja ruokatorven refluksisairauteen.

Levottomista jaloista kärsivät sairastivat sepelvaltimotautia ja muita sydänsairauksia kaksinkertaisesti verrattuna jalkaoireettomiin potilaisiin. Yhteys oli myös vahvempi, jos henkilön jalat oireilivat runsaasti.

Analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, etninen tausta, diabetes, verenpaine ja verenpainelääkitykset, painoindeksi, tupakointi ja rasva-arvot, mitkä kaikki olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Levottomien jalkojen oireyhtymä ilmenee levon aikana kipuna ja epämukavana tunteena, joka pakottaa liikuttamaan jalkoja. Yleensä tuntemukset hellittävät vasta, kun henkilö nousee esimerkiksi kävelemään.

Kommentoi »