Terve.fi

kylmät jalat

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta
Julkaistu 29.1.2010

Kysymys:

Jalkojani, siis jalkateriäni alkaa kylmää, kun käyn nukkumaan. Ikäänkuin tuuli kävisi jalkoihini, vaikka ovatkin peiton alla. Ei auta villasukat, ei mitkään geelit. Terv.keskuslääkäri määräsi Adalat-lääkettä. Sanoi,että on huono pintaverenkierto. Ei auta. Olen 62-vuotias terve nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaksi mahdollisuutta tulee mieleen: jos verenkiertoa parantavat lääkkeet eivät auta, kyseessä voisi olla esim. polyneuropatia tai Levottomat jalat-oireyhtymä.

1) Polyneuropatia ei ole mikään yksi sairaus, vaan yleisnimitys sille, että ääreishermot eivät voi hyvin. Ongelmat ovat hyvin moninaiset, on tikkuilua, puutuiluä, pistelyä “muurahaiskävelyä” ja samalla voi olla pintatunnon herkistymistä. Kaikkia näitä ei tarvitse esiintyä yhtä aikaa. Yleisimmät tunnetut syyt polyneuropatioille ovat diabetes ja alkoholin käyttö, sekä toisinaan jotkut ruokavalioon liittyvät syyt. Usein kuitenkaan yhtä ainutta syytä ei voida osoittaa. Polyneuropatiat voidaan pitkälle diagnosoida ENMG-tutkimuksella, johon voi lähettää myös yleislääkäri.

2) Levottomat jalat-oireyhtymä on oma vaaraton mutta kiusallinen sairautensa. Useimmiten se haittaa nukkumaan mentäessä: jaloissa on erilaisia epämiellyttäviä tuntemuksia, ja niitä on usein liikuteltava. Oireyhtymää ei pidä sotkea alaraajojen useimmiten kertaalleen esiintyvään nytkähdykseen, joka on uneenvaipumisvaiheessa esiintyvä normaali ilmiö. Levottomat jalat voidaan diagnosoida unipolygrafia-nimisellä tutkimuksella. Lisäksi kannattaa katsoa verestä seerumin rauta ja transferriini. Oireyhtymään voidaan kokeilla hyvin pientä annosta Parkinsonin taudin lääkettä, joka useimmiten auttaa hyvin.

Muitakin vaihtoehtoja jalkojen kylmäämiselle voi olla, mutta näillä tiedoilla/tutkimatta ei enempää voi neurologi sanoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.