Terve.fi

Kun jalat valvottavat öisin

Kun jalat valvottavat öisin
Levottomat jalat: jopa 10 prosenttia aikuisista potee levottomat jalat -oireyhtymää.
Julkaistu 29.10.2007

Jopa 10 prosenttia aikuisista potee levottomat jalat -oireyhtymää. Sen keskeinen oire on jalkojen pakonomaisen liikuttamisen tarve, johon liittyy epämiellyttäviä tai kiusallisia tuntemuksia jaloissa.

Tuntemuksia jaloissa on kuvattu eri tavoin, esimerkiksi ilmauksilla: kuumotus, kylmän tunne, kutina, pistely, kirvely, puutumisen tunne, jalkojen rauhattomuus, matojen luikertelu ihon alla, muurahaisten kävely tai säärten omituinen syvä kipu. Vastaavanlaisia tuntemuksia voi olla myös käsissä.

Vaivat tuntuvat levossa

Levottomien jalkojen oireet esiintyvät tai pahenevat nimenomaan levossa ja paikallaan oltaessa, kuten maatessa tai istuessa. Lievimmillään oireita esiintyy esimerkiksi vain pitkien lentomatkojen aikana, kokouksissa tai teatterissa käydessä.

Pakonomainen liikuttamisen tarve ja kiusalliset tuntemukset helpottuvat osittain tai kokonaan jalkojen liikuttelun myötä, kuten kävellessä tai venytellessä.

Oireet ovat pahempia iltaisin tai öisin, harvinaisempia aamulla tai päivällä. Pahimmillaan oireet ovat keskimäärin kello 21–02.

Unettomuuden aiheuttaja?

Levottomat jalat voi paljastua hankalan unettomuuden syyksi. Epämukavat tuntemukset häiritsevät rauhoittumista nukkumaan mennessä.

Suurimmalla osalla levottomien jalkojen oireyhtymää potevista esiintyy lisäksi rytmisiä jalkojen liikuttelujaksoja myös nukkuessa. Näitä ei unen aikana itse huomaa.

Unenaikaisten raajaliikejaksojen aikana nukkuminen on kuitenkin pinnallisempaa ja ihminen heräilee herkemmin kesken unen.

Levottomien jalkojen vuoksi voi olla vaikeaa saada uudelleen unen päästä kiinni. Yöuni saattaa sitten jäädä vajaaksi, eikä nukkuminen virkistä, minkä vuoksi seuraavana päivänä voi joutua kärsimään väsymyksestä, muisti- ja keskittymisvaikeuksista.

Kotikonstit auttavat usein

Levottomat jalat on varsin yleinen vaiva. Onneksi se on useimmiten lieväasteinen ja ajoittainen ja sen kanssa tulee kotikonsteilla toimeen.

Noin kolmella prosentilla ihmisistä oireet ovat kuitenkin sen asteisia, että niistä aiheutuu merkittävää haittaa elämänlaadulle ilman lääkehoitoa.

Pahimmillaan levottomiin jalkoihin liittyvä epämiellyttävä olotila, nukahtamisvaikeus ja tehoton nukkuminen heikentävät päivävireyttä, työ- ja toimintakykyä.

Levottomia jalkoja voi koettaa vähentää välttämällä runsasta liikkumista ennen nukkumaan menoa. Joskus myös rentoutuminen ja venyttely ennen nukkumaanmenoa helpottavat.

Potilaat ovat kertoneet saaneensa lievitystä vaivaan erilaisilla kotikonsteilla. Esimerkiksi jalkojen kylvettäminen lämpimässä tai kuumassa vedessä voi auttaa, samoin jalkojen hierominen, lämpö- tai kylmäpakkaukset, viilentävän voiteen käyttö tai erilaiset rentouttavat hoidot.

Kofeiinipitoiset juomat, alkoholi ja tupakointi pahentavat oireita, samoin tietyt lääkkeet.

Joskus levottomien jalkojen syyksi paljastuu raudan puute ja oireet voivat helpottua rautahoidolla. Moni on saanut apua myös magnesiumin käytöstä.

Tarvittaessa lääkkeistä apua

Levottomia jalkoja voi hoitaa myös lääkityksellä. Jos vaivaan ei liity nukahtamisvaikeuksia ja nukkuminen virkistää, ei jatkuvaa lääkitystä yleensä tarvita. Lääkettä voi annostella vain tarvittaessa, esimerkiksi pitkien lentomatkojen yhteydessä.

Jos oireet ovat vaikeat ja nukkuminen ei onnistu, potilaat haluavat kuitenkin useimmiten mieluummin käyttää säännöllistä, jokailtaista lääkitystä.

3 kommenttia