Sairaudet

Levottomat jalat kulkevat suvussa

Levottomien jalkojen oireyhtymä on harvoin vain yhden perheenjäsenen ongelma. Usein siitä kärsii useampi samassa perheessä.

14.5.2010 Terve.fi

Levottomien jalkojen oireyhtymä on harvoin vain yhden perheenjäsenen ongelma. Usein siitä kärsii useampi samassa perheessä, kanadalaistutkijat ovat havainneet. Yhteys selittynee yhteisillä geeneillä ja elinympäristöllä.

Heidän Archives of Neurology -lehdessä julkaisemistaan tuloksista ilmenee, että kahdeksassa tapauksessa kymmenestä samassa perheessä on vähintään kaksi levottomia jalkoja potevaa.

Levottomista jaloista kärsivien sisaruksilla oireyhtymä oli peräti neljä kertaa yleisempi kuin väestössä yleensä. Jälkeläisten riski oli sekin lähes kaksinkertainen.

Perheenjäsenten oireet olivat harvoin pahoja, mutta olivat kestäneet yli 20 vuotta ja alkaneet keskimäärin 28-vuotiaana. Oireilu oli yleistä etenkin naisilla, joilla oli myös anemiaa tai raudanpuutosta, nivelrikkoa tai useita raskauksia.

Tutkimukseen osallistui 249 levottomien jalkojen oireyhtymää potevaa, joista 192:n oireet todettiin suvuittain esiintyviksi. Heidän perheenjäsenistään 479 poti samaa vaivaa.

Levottomat jalat aiheuttavat kipuja ja epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka pakottavat liikuttamaan jalkoja. Oireet alkavat levossa ja lakkaavat esimerkiksi kävelemällä.

Lähde: Archives of Neurology 2010

Lue myös:

Lääkärikirja: Levottomat jalat, oireet ja hoito

Kun jalat valvottavat öisin

Levottomat jalat ja kipu

Kortisoli saattaa rauhoittaa levottomat jalat

Levottomat jalat-oireyhtymän hoidossa oireiden lievitys on oleellista

Levottomat jalat yhteydessä sydänsairauksiin

Levottomat jalat vaivaavat lapsiakin

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi