Terve.fi

Yleistietoa anemiasta

Yleistietoa anemiasta
Raudanpuute on anemian yleisiin syy. Raudanpuute voi johtua ravinnosta tai runsaista verenvuodoista. Lue lisää anemiasta.
Julkaistu: 3.7.2006

Maailmanlaajuisesti kolmasosa väestöstä kärsii anemiasta, jonka yleisin syy on raudanpuute. Yleisimmät raudanpuutteen syyt ovat sen puute ravinnosta tai se liittyy runsaisiin verenvuotoihin, kuten esimerkiksi vatsahaavaan tai naisilla kuukautisvuotoihin.

Anemiaan voivat johtaa lukuisat syyt eri mekanismeilla, kuten pitkäaikaiset tulehdussairaudet, reuma, munuaisten sairaudet, syöpä, vitamiinien B12 ja folaatin puute esimerkiksi ravinnon imeytymishäiriön vuoksi, pitkäaikainen verenvuoto, runsas alkoholin käyttö tai perinnölliset hemoglobiiniin vaikuttavat sairaudet.

Raskauden aikana hemoglobiiniarvot pyrkivät laskemaan, jolloin puhutaan raskausajan anemiasta (Hb alle 110g/l), mutta tosiasiallisesti hemoglobiinin ja punasolujen kokonaismäärä elimistössä ei yleensä ole laskenut, vaan veritilavuus on raskauden fysiologiaan liittyen kasvanut laimentaen hemoglobiinipitoisuuden.

Anemian seuranta

Seuranta riippuu anemian aiheuttajasta. Joissain akuuteissa tautitiloissa hemoglobiiniarvot voidaan joutua mittaamaan useita kertoja päivässä, toisissa riittää tarkastus parin vuoden välein. Useat anemian aiheuttajat voivat uusia ja tämän vuoksi lääkäri tarvittaessa määrää säännölliset tarkastukset vaikka tilanne olisikin korjaantunut.

Lue lisää anemian hoidosta.

Anemian periytyvyys

Anemian taustalla on useita eri tekijöitä, joista useimmat eivät ole perinnöllisiä. Toisaalta tunnetaan harvinaisia periytyviä verisairauksia, kuten talassemia.

Anemian yleisyys

Raudanpuutteen esiintyvyys on kymmenen prosentin luokkaa kehittyneissä maissa. Nuorilla anemia on melko harvinaista. Mitä iäkkäämmästä ja sairaammasta väestöryhmästä on kyse, sitä todennäköisempää anemia on.

Anemian ennuste

Anemian perussyy, olemassa olevat perussairaudet, hoitoon pääsy ja hoito määräävät ennusteen. Pieni tai kohtalainen anemisoituminen voi monisairaalla vanhuksella romahduttaa kohtalokkaasti elimistön hyvinvoinnin. Toisaalta, nuoret voivat sietää ällistyttävän hyvin erittäin mataliakin hemoglobiliiniarvoja.

Lähteet:

Jonna Salonen, Tieto potilaalle: Anemia (alhainen hemoglobiini), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Jonna Salonen, Tietoa potilaalle: Raudanpuuteanemia, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2014.

Jonna Salonen, Tietoa potilaalle: Punasolujen kiihtynyt hajoaminen (hemolyyttinen anemia), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2015.

ICD-10:

D50 Raudanpuuteanemia

D51 B12-vitamiininpuuteanemia

D52 Folaatinpuuteanemia

D53 Muut ravitsemusperäiset anemiat

D55 Entsyymihäir. aih. anemia

D56 Talassemia

D57 Sirppisolusairaudet

D58 Muut perinnölliset hemolyyttiset anemiat

D59 Hankinnallinen hemolyyttinen anemia

D60 Hankinnallinen erytroblastopenia

D61 Muut aplastiset anemiat

Lue lisää:

Kommentoi »