Terveys

Levottomat jalat väsymyksen takana?

Levottomat jalat tuo usein mukanaan vaikeuden nukahtaa ja heräilyä öisin. Huonosti nukuttu yö ei virkistä, päivällä väsyttää.

Teksti Marja Repo-Outakoski
27.6.2006 Terve.fi

Levottomat jalat – oireyhtymä ilmenee erilaisina epämiellyttävinä alaraajojen tuntemuksina, jotka pakottavat liikuttamaan jalkoja. Oiretta esiintyy vain levossa ollessa, kävely helpottaa olotilaa. Pidempään yhdessä paikassa istuminen voi olla vaikeaa, esimerkiksi lentokoneessa, teatterissa tai kokouksessa. Tyypillisimmillään oire tuntuu vain iltaisin ja öisin. Vaikeissa tapauksissa rauhattomuus voi alkaa jo päiväsaikaan vaikeutuen sitten iltaa kohti. Levottomat jalat tuo usein mukanaan vaikeuden nukahtaa ja heräilyä öisin. Tähän tilaan liittyy usein myös unta keventävää jaksottaista raajojen liikuttelua. Huonosti nukuttu yö ei virkistä, päivällä väsyttää.

Mikä on levottomien jalkojen syynä?

Ei ole täysin pystytty selvittämään, mistä levottomat jalat – taipumus johtuu. Osalla tästä tilasta kärsivistä vaivaa on ollut myös lähisukulaisilla, se voikin periytyä. Tiedetään, että kyseessä on aivojen toiminnan häiriö, jonka ilmeneminen rajoittuu raajojen liikehäiriöön. Oirekuvaan ei liity liikuntavaikeuksia tai muuta laajempaa neurologista oirekuvaa. Tiedetään, että kyseessä on rauta-aineenvaihdunnan ja dopamiini – nimisen välittäjäaineen toiminnan häiriö. Noin puolella tilaan ei liity mitään muuta sairautta. Nivelreuma ja vaikea munuaisten vajaatoiminta lisäävät levottomien jalkojen esiintyvyyttä. Raskauden aikana sitä ilmenee noin 10 prosentilla, loppuvaiheessa yleisemminkin. Raudanpuuteanemia tai jopa jo piilevä raudanpuute voi tuoda mukanaan levottomat jalat. Jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa levottomia jalkoja tai herkistää näiden tuntemuksien ilmenemiselle.

Miten levottomat jalat todetaan?

Levottomien jalkojen diagnoosi perustuu tyypilliseen oirekuvaan. Noin 85 prosentilla tästä tilasta kärsivistä on lisäksi unenaikainen raajojen jaksottainen liikehäiriö. Sen ilmeneminen voidaan todeta koneellisesti. Tutkimus voidaan toteuttaa kotioloissa nilkkoihin kolmena peräkkäisenä yönä kiinnitettävillä pienillä rannekelloa muistuttavilla tutkimuslaitteilla (aktigrafiatutkimus). Jalkojen liikkeitä voi myös arvioida kotioloissa unenaikaista hengitystoimintaa kartoittavan unipolygrafiatutkimuksen yhteydessä. Joskus tarvitaan laajempaa unilaboratoriossa suoritettavaa tutkimusta, jolloin rekisteröidään myös aivojen sähköistä toimintaa. Verikokeilla ja yleistutkimuksella on syytä kartoittaa, onko jotain oireita vaikeuttavaa ja hoidettavaa yleissairautta todettavissa.

Voiko levottomia jalkoja hoitaa?

Levottomat jalat on lieväasteisena täysin normaali ilmiö, eikä vaadi hoitoja. Joskus pelkät kotikonstit riittävät. Jotkut saavat helpotusta esimerkiksi jalkojen viilentämisestä tai hieromisesta, osaa helpottavat villasukat. Mikäli tunne on tuskastuttava ja yöunta oleellisesti lyhentävä tai jos siihen liittyy nukkumisenaikainen jalkojen rytminen liikuttelu ja päiväaikaista väsymystä, on tilaa mahdollista lievittää lääkehoidoilla. Aivojen dopamiiniaineenvaihduntaa tehostavilla lääkkeillä on levottomia jalkoja helpottavaa vaikutusta. Muitakin varsin tehokkaita lääkkeitä on käytettävissä. Mahdolliset oireita vaikeuttavat yleissairaudet, kuten anemia, on aina syytä myös korjata. Hoidon tavoitteena on päiväaikaisen vireyden lisääminen, nukahtamisen helpottaminen ja nukkumisen rauhoittaminen.

Lue myös:

Lääkärikirja: Levottomat jalat, oireet ja hoito

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi