Terve.fi

Outoja oireita - 32938

Neurologian professori, vastaava ylilääkäri

Risto O. Roine
Julkaistu 10.2.2012

Kysymys:

Olen 41-vuotias perusterve nainen. Olen aina kärsinyt kireistä niskalihaksista ja siihen liittyvistä päänsäryistä. Viisi vuotta sitten sain kovan toispuoleisen päänsärkykohtauksen ja jouduin menemään sairaalaan. Siellä sain migreenilääkityksen joka auttoi. Lääkäri sanoi diagnoosiksi sen perusteella migreenin ja antoi reseptillä lääkkeet kotiin. Saan kovia päänsärkykohtauksia noin 2 kertaa kuukaudessa ja Oriptan 100mg helpottaa yleensä. Jos en ota tuota lääkettä, vaan koetan selvitä Buranan voimin, voi kipu kestää jopa kolme päivää. Mitään näköhäiriöitä ei kohtauksiin liity.

Samoihin aikoihin migreenin kanssa alkoivat levottomat jalat ja vasemman korvan tinnitys. Yleensä ilmenee iltaisin, mutta vuoden sisällä on ilmennyt satunnaisesti myös päivisin. Olen saanut nukahtamislääkkeitä, joita joskus iltaisin otan, koska muuten en pysty nukkumaan. Viime kesänä alkoi oudot tuntemukset kasvoissa. Ihmeellinen kutina ja kihinä koko kasvojen alueella jatkui pari kuukautta. Joskus joku alue kasvoista on tunnottoman/puutuneen tuntuinen. Oireet hävisivät mutta palasivat taas kuukausi sitten.

Olen myös kärsinyt paljon nukahtamisvaikeuksista, tosin nyt on takana kuukausi paremmilla unilla.

Viime viikolla lenkillä ollessani sain oudon huimauskohtauksen. Kaikki pyörähti päässäni ja lähti viettämään oikealle. Juuri ennen kaatumista kohtaus meni ohi.

Opiskelen tällä hetkellä ja olen ajoittain aika stressaantunut. Niskat ovat todella jumissa jatkuvasta koulutehtävien teosta koneella. Pääni on kuin jukeboksi, aina soi joku laulu päässä, joka alkaa jo ahdistaa.

Edesmenneellä sisarellani oli MS-tauti. Voisiko oireet viitata siihen? Vai voiko stressi ja jännittyneet niskat aiheuttaa tällaisia oireita. Olisiko syytä mennä neurologisiin tutkimuksiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaikki kuvatut oireet eivät selity migreenillä, joka sinulla varsin todennäköisesti kyllä on, päätellen hieman suppeasta kohtauskuvauksesta sekä hyvästä vasteesta triptaani hoidolle. Tinnitus, levottomat jalat ja pitkäkestoiset ajoittaiset kasvojen tuntohäiriöt sekä lyhytkestoinen kiertohuimaus eivät kuulu migreenin oireisiin. Oireet eivät ole tyypillisiä myöskään MS-taudille joka on keskushermostosairaus, sen sijaan osa edellä mainituista oireista on todennäköisemmin peräisin ääreishermoston alueelta. Levottomia jalkoja lukuun ottamatta ne voisivat sopia myös jännitysniskaan liittyviksi. Mikäli sen hoito ei poista oireita, tarvitaan neurologisia tutkimuksia, mukaan luettuna pään magneettitutkimus ja selkäydinnestetutkimus, joita varten tarvitset lähetteen neurologian poliklinikalle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.