Apu Terveys

Lihavuus sairastuttaa

Lihavuus sairastuttaa
Lihavuus on riskitekijä 31 sairaudelle ja kansanterveysongelma, jota kannattaa ennaltaehkäistä.
Julkaistu 4.6.2019

Lihavuus on ongelma ja tosiasia, jota ei kannata paeta. Lihavuuslääkäri Pertti Mustajoki kirjoittaa lihavuudesta blogissaan lähes viikoittain vielä vuosia eläkkeelle jäämisensä jälkeen. Nälkä oppia uutta ja halu jakaa tietoa muille on edelleen kova. Suomi kaipaa tällaisia ehkäisevään lääketieteeseen omistautuvia edelläkävijöitä.

Monet Pertti Mustajoen kirjoitukset ovat herättäneet ajattelemaan sirkusta, joka pyörii laihduttamisen ja lihavuuden ympärillä. Maaliskuussa ilmestynyt kirjoitus potkaisi entistä mojovammin.

Mustajoki listaa 31 sairautta, joiden riskiä lihavuus lisää. Lista kertoo myös, kuinka paljon lihavuus lisää eri sairauksien riskiä ja kuinka moni suomalainen kohtaa lihavuuden aiheuttaman sairauden.

Nyt on lihavuuden ehkäisyn ja hoidon aika.

Tällaista kattavaa listaa ei aiemmin ole Suomessa nähty, ei edes Käypä hoito -suosituksessa. Listaukseen kuuluu useita syöpäsairauksia, sydän- ja verisuonitauteja, tuki- ja liikuntaelinsairauksia, maksasairauksia, mielenterveysongelmia, tyypin 2 diabetes sekä hedelmättömyys.

Lihavuus aiheuttaa Suomessa vuosittain esimerkiksi arviolta noin 3 000 syöpätapausta. Kaikkiaan puolesta miljoonasta tyypin 2 diabeteksesta 400 000 selittyy lihavuudella.

Mustajoen lihavuussairauksien lista on tietyllä tavalla toivottomuutta herättävä. Ymmärrän hyvin, kuinka musertavalta tällaisen listauksen näkeminen voi lihavuuden kanssa kamppailevasta tuntua. Tunnen lihavuuden hoidon haasteet sekä arkityöni että tutkimuskirjallisuuden kautta.

Silti tosiasioita ei voi paeta. Mustajoen pitäisi pitää listasta, sen riskikertoimista ja lihavuuden seurauksista muutamat pakolliset kalvosulkeiset Arkadianmäellä. Näin kansanedustajien kalloon kolahtaisi kunnolla, miten massiivinen kansanterveysongelma lihavuus on. Lihavuutta ei voi ohittaa, jos yhteiskunta haluaa suitsia terveydenhuollon kustannuksia, pitää väestön työvireessä tai vähentää inhimillistä kärsimystä.

Viime vuodet kansanedustajat ovat vääntäneet kättä alkoholilainsäädännöstä. Menneinä vuosina keskiössä oli tupakka. Nyt on viimein lihavuuden ehkäisyn ja hoidon aika.

Tautitaakkaa kuvaava Bill ja Melinda Gatesin rahoittama Washingtonin yliopiston Burden of Disease -tietokanta (vizhub.healthdata.org) kertoo, että lihavuus aiheuttaa Suomessa ennenaikaisia kuolemia enemmän kuin alkoholi tai tupakka – ja viisi kertaa enemmän kuin liikkumattomuus, josta puhutaan nykyään paljon. Onko lihavuudesta tullut tabu, vai miksi lihavan synkkä kohtalo jää aina populistisempien ja helpompien asioiden varjoon?

Lihavuuden tehokkain hoitomenetelmä eli lihavuusleikkaus on osoittanut, että laihtuminen ehkäisee ja jopa hoitaa useita lihavuuteen liittyviä sairauksia paremmin kuin mikään lääkehoito. Tehokas ja pysyvä laihtuminen on suoranainen ihmelääke. Tämä antaa uskoa, että lihavuutta voidaan hoitaa, kärsimystä lievittää ja kustannuksia säästää.

Lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon kaivataan uusia tuulia ja panostusta. Ensiksi on ymmärrettävä, kuinka painavasta murheenkryynistä on kysymys. Pertti Mustajoki saarnamatkalle eduskuntaan tekemään asia selväksi!

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti, FT, MBA.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 4/2019.

Kommentoi »