Sairaudet

Suuseksi voi aiheuttaa suusyöpää

Papilloomavirus voi aiheuttaa suusyövän suu- tai anaaliseksin välityksellä. Suusyöpään ei kuitenkaan sairastu, ellei seksipartnerilla ei ole papilloomaa. Suurin osa papilloomapotilaista ei sairastu syöpään.

6.10.2011 Terve.fi

Papilloomavirus voi aiheuttaa suusyövän suu- tai anaaliseksin välityksellä. Syöpään ei kuitenkaan sairastu, ellei seksipartnerilla ei ole papilloomaa. Suurin osa papilloomapotilaista ei sairastu syöpään.

Papilloomaviruksen välittämä suusyöpä on yleistynyt Yhdysvalloissa runsaasti. Ohion yliopiston tutkijat tarkastelivat kasvainnäytteitä 271 suun- ja kurkunalueen syöpäpotilaalta. Potilaat oli diagnosoitu vuoden 1984 ja 2004 välillä. Papilloomavirusta löydettiin 80-luvun näytteistä vain 16 %. Sen sijaan 2000-luvulla otetuissa näytteissä papilloomavirus oli syövän aiheuttaja 72 % tapauksista.

Papillooma on sama virus, joka aiheuttaa myös kohdunkaulan syöpää. Tutkijat arvioivat, että virus alkaa aiheuttamaan enemmän suun- ja kurkunalueen syöpiä vuoteen 2020 mennessä. Syyksi tutkijat toteavat suu- ja anaaliseksin tavallistuminen.

Tutkimustulos julkaistiin Journal of Clinical Oncologyssa.

Tupakka on suurempi riski

Suomessa havaitaan vuosittain noin 250 uutta suusyöpätapausta. Suusyöpään sairastuu tavallisimmin yli 40-vuotias. Viruksen levittämän suusyövän lisäksi suusyöpään liittyy yleisesti tupakointi ja alkoholin käyttö.

Lähteet: JCO October 3, 2011 JCO.2011.36.4596 ja Suomen Hammaslääkäriliitto

Lue myös:

Suusyöpä: oireet, diagnoosi ja hoito

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi