Terve.fi

Parodontiitin oireet

Parodontiitin oireet
Miten parodontiitin oireet tunnistaa ientulehduksesta? Lue tästä artikkelista!

Parodontiittia edeltää tyypillisesti ientulehdus, gingiviitti. Ientulehduksen ensioireita ovat turvonneet, punoittavat ja herkästi vuotavat ikenet.

Pidemmälle edetessään samat taudinaiheuttajat aiheuttavat edelleen hampaan muunkin tukikudosten tulehtumista, jolloin oireina turvotuksen, punoituksen ja verenvuodon lisäksi voi olla ienpinnan aristusta, ientaskuista purkautuvaa märkävuotoa ja tästä johtuen pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa.

Hampaat voivat myös alkaa heilua, suurentaen hammasvälejä ja saaden hampaat mahdollisesti näyttämään aiempaa pidemmiltä ientaskujen vetäytyessä. Pitkälle edetessään parodontiitti johtaa hampaiden putoamiseen ja laajaankin luutuhoon leuan alueella.

Parodontiittiin ei välttämättä liity juurikaan kipua vaan taudin luonteeseen kuuluu salakavala eteneminen ikenen alaisena. Siten parodontiitin tunnistaminen voi helposti viivästyä, ilman säännöllisiä hampaiden kunnon tarkastuksia.

Useinkaan hammaslääkärin vastaanotolle ei hakeuduta erikseen parodontiittiepäilyn takia taudin salakavalan luonteen vuoksi, vaan diagnoosi tapahtuu sattumalta hammaslääkärin tarkastuksissa. Säännöllisiä hammaslääkärinkäyntejä ei siten voi liikaa korostaa.

Parodontiitin diagnoosi perustuu näkyvien oireiden tunnistamiseen (joita ei aina välttämättä ole), kliiniseen tutkimukseen sekä röntgenkuvantamiseen. Hammaslääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen kuuluu ikenien tulehdusasteen arvioiminen, ikenien kiinteyden arvioiminen, ientaskujen syvyyden mittaaminen sekä plakin, hammaskiven ienverenvuodon ja märkävuodon arvioiminen. Hampaiden röntgenkuvasta arvioidaan mm. luukadon määrää, hampaiden ja ympäröivän luun välitilojen leveyttä sekä hampaiden kallistumisastetta.

Joissain tapauksissa tutkimuksiin lisätään jo alkuvaiheessa bakteerimääritykset ikenien alaisesta tilasta. Näin tehdään erityisesti, jos kyseessä on varsin nuori parodontiitista kärsivä potilas, jolla ilman ikenien ja suun kuntoa heikentäviä perussairauksia voidaan epäillä taudinaiheuttajan olevan esimerkiksi erityisen ärhäkkä. Myös, jos kyseessä on kaikenikäisillä potilailla erityisen vaikea-asteinen tai uusiutunut parodontiitti on bakteerilajien tunnistaminen ja oikeanlaisen antibioottihoidon liittäminen hoitoon olennaista.

Varhain diagnosoituna parodontiitti voidaan vielä pysäyttää, ja hyvällä hoidolla sekä potilaan omalla sitoutumisella suuhygieniasta huolehtimiseen voidaan taata useimmiten onnistunut lopputulos.

Lähteet:

Parodontiitti – hampaan kiinnityksen menetys, Suomen Hammaslääkäriliitto.

Parodontiitin hoito, Suomen Hammaslääkäriliitto.

Hammaslääketieteen tietokannat: Therapia odontologica; Parodontologia.

Julkaistu: 29.7.2019
Kommentoi »