Mitä vaikeuksia juurihoidossa on?
Jokaisen hampaat ovat erilaiset, eikä päällepäin näy, mitä hampaan sisällä on. Monet hammaslääkäritkin kokevat juurihoidon vaikeaksi.
Vaikeudet alkavat, jos hammaslääkäri ei tunnista, miksi potilas valittaa kipua. Usein hammasta hiotaan lyhyemmäksi, jotta pureminen kevenee eikä hammas ärsyynny. Jos hammas on tulehtunut, hiominen vain pitkittää vaivaa.
Usein ongelma on myös aika. Jos juurikanavat ovat kiemuraiset ja niitä on monta, hammaslääkäri ei välttämättä ehdi tai pysty hoitamaan niitä kerralla. Takahampaat ovat etuhampaita kinkkisempiä, koska juuria on enemmän ja niihin on vaikeampi ylettyä. Tällöin juurihoitoa jatketaan seuraavilla käynneillä.
Joskus puudutus tai lääkitys ei onnistu. Viila voi katketa hankalan juurikanavan sisään, väliaikainen paikka lähtee irti, tulehduspesäkkeitä jää juurikanaviin tai lääke leviää leukaluuhun, jolloin leuka voi mennä tunnottomaksi. Näin käy kuitenkin harvoin. Joskus hammas vaatii monta hoitokertaa. Juurihoito pitää tehdä loppuun muutamalla käynnillä. Jos hoito pitkittyy, hampaan sisälle voi päästä muita suun bakteereja.
Lähes kaikki hammaslääkärit tekevät juurihoitoja. Hankalissa tapauksissa kannattaa valita niihin erikoistunut erikoishammaslääkäri. Hänellä on usein tarkemmat välineet, luupit, lisävalo ja mikroskooppi.
Lue myös: Miksi aikuisen hampaat reikiintyvät?
Puudutus, rauhoitus vai nukutus
Juurihoito ei välttämättä satu. Hyvä puudutus estää kivun. Joskus särky loppuu heti, kun hammas on avattu ja tulehduksen paine purkautuu. Elävää hammasta on vaikea puuduttaa. Jos puudutus ei onnistu, tulehtuneen hampaan ytimen rassaus sattuu varmasti. Kipu ei aina katoa heti hoidon jälkeen, vaan ärsyyntyneellä hampaalla voi kestää muutama päivä toipua. Joskus oireeton kuollut hammas alkaa kipuilla hoidon jälkeen. Silti juurihoito voi olla onnistunut. Yleensä särkylääke tai antibiootit taltuttavat vaivan.
– Joskus potilas tarvitsee rauhoittavia lääkkeitä suonen sisäisesti tai jopa nukutuksen, jotta hoito voidaan tehdä, erikoishammaslääkäri Sirpa Pöyry sanoo.
Menetelmät ovat kehittyneet huimasti 15 vuodessa. Vanhat kauhukokemukset juurihoidoista eivät vastaa nykyhetkeä. Juurihoidolla on turhaan ikävä maine. Usein potilaat ovat juurihoidon jälkeen helpottuneita ja iloisia.
”Moni potilas pelkää turhaan. Suurin osa sanoo, että tässäkö tämä nyt oli, ei sattunut yhtään.”
Lue myös: Ksylitoli ei aina suojaa hampaita
Suun tulehdus on iso terveysriski
Juurihoitoa ei pidä vältellä tai lykätä. Hiljattain tulehtuneen elävän hampaan juurihoito onnistuu usein paremmin kuin täysin tulehtuneen ja märkäpesäkkeisen kuolleen hampaan.Kun juurihoito tehdään jo kuolleeseen hampaaseen, on suurempi riski, että juurtenpäihin ja mutkiin jää piilossa oleva tulehdus. Se ei välttämättä edes oireile aluksi.Kaikki suun tulehdukset pitää hoitaa. Ne ovat vaaraksi terveydelle. Tulehduksen kautta suussa elävät taudinaiheuttajat voivat päästä verenkiertoon. Se taas voi vaikuttaa esimerkiksi diabetekseen, aivoinfarktiin, keuhkokuumeeseen, MS-tautiin ja reumaan.
– Suun ja hampaiden tutkimuksissa pitäisi aina olla tuore röntgenkuva, joka näyttää piilossa olevat tulehdukset, Sirpa Pöyry sanoo.
Joskus hammas on liian huonossa kunnossa tai hammaskanavat ovat siihen liian ahtaat ja käyrät. Silloin hammas pitää poistaa. Suun tulehdukset on tärkeä hoitaa ennen suuria leikkauksia, keinonivelen asennusta tai syöpähoitoja. Silloin saattaa kuitenkin olla niin kiire, ettei juurihoitoa ehditä tehdä vaan hammas poistetaan.
Lue myös: Nämä aineet valkaisevat hampaitasi luonnollisesti
Juurihoidettu hammas voi pysyä pitkään
Juurihoidon jälkeen hammas on kuollut. Koska hampaassa ei enää ole hermoja, siihen tullut reikä ei varoita itsestään säryllä. Hoidettu hammas on tervettä hammasta heikompi ja alttiimpi murtumille. Purenta, reikien määrä ja hammaskivi vaikuttavat siihen, miten hyvin hammas säilyy. Parhaimmillaan juurihoidettu hammas pysyy suussa vuosikymmeniä. Hyvin juurihoidetulla hampaalla pureskelu tuntuu samalta kuin muillakin hampailla. Juurihoito ei myöskään näy ulospäin. Joskus tulehdus on saattanut värjätä hampaan harmahtavaksi. Silloin hammaslääkäri voi yrittää vaalentaa hampaan tai peittää kruunulla.
Toiset joutuvat juurihoitoon monta kertaa elämässään, toiset eivät koskaan.
– Tärkeintä on suun terveys. Jos ihmisellä on paljon reikiä ja syviä paikkoja, juurihoitoa tarvitaan useammin. Paras tapa välttää juurihoito on hoitaa hampaat niin hyvin, ettei reikiä tule.
Asiantuntijat: erikoishammaslääkäri Sirpa Pöyry ja ylihammaslääkäri Hanna Karjalainen/Helsingin kaupunki