Ksylitolia säännöllisesti
Tiesitkö, että vuonna 1975 maailman ensimmäiset ksylitolipurukumit tulivat myyntiin sekä Suomessa että Yhdysvalloissa? Ksylitoli on mainio luonnon oma makeutusaine, jota on pieniä määriä marjoissa ja hedelmissä. Teollisesti ksylitolia valmistetaan koivun sisältämästä ksylaanista. Suomessa ksylitolin säännölliseen käyttöön tutustuminen aloitetaan usein jo päiväkodissa.
Ksylitolin vaikutukset terveyteen
Ksylitolia käytetään makeutusaineena makeisissa ja purukumeissa sen hammassairauksia ehkäisevän vaikutuksen vuoksi. Ksylitolin hammasystävälliset vaikutukset perustuvat sen kykyyn ehkäistä reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua. Ksylitoli pysäyttää happohyökkäyksen, vahvistaa suun omia puolustusmekanismeja ja korjaa jo alkaneita kiillevaurioita. Ksylitoli myös vähentää plakin määrää sekä sen tarttuvuutta hampaan pintaan, jolloin plakki on helpommin harjattavissa pois. Lisäksi ksylitoli lisää syljen eritystä, joka puolestaan huuhtelee sekä suojelee hampaita ja auttaa kuivan suun ongelmissa.
Tutkimusten mukaan pienten lasten äitien ja isien säännöllinen ksylitolipurukumin käyttö voi vähentää merkittävästi kariesta aiheuttavan Streptococcus mutans -bakteerien tarttumista vanhemmilta lapsille. Lapsen hampaat reikiintyvät sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä aiemmin lapsi altistuu Streptococcus mutans -bakteereille. On viitteitä, joiden mukaan hampaiden reikiintymisriski pienenee, jos bakteeri tarttuu lapseen vasta kahden ikävuoden jälkeen.
Ksylitolin hyödyllisestä vaikutuksesta lasten korvatulehdukseen on myös tehty tutkimuksia. Tutkimuksen mukaan ksylitolin säännöllinen ja määrältään riittävä käyttö vähentää merkittävästi, jopa 40 prosenttia, lasten korvatulehduksia. Ksylitoli ei vaikuttanut korvatulehdusta aiheuttavien bakteerien määrään, mutta esti bakteerin kiinnittymisen ja näin ollen korvatulehduksen kehittymisen.
Ksylitolia sisältävät tuotteet
Ksylitolin hammasystävällisyys tulee parhaiten esiin purukumissa ja pastillissa, sillä niitä pidetään tarpeeksi pitkään suussa. Kuitenkaan pelkkään ksylitoli-merkintään tuotteessa ei kannata tuudittautua, sillä tuotekohtaiset ksylitolimäärä erot ovat suuria. Tuotteissa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, onko tuotetta makeutettu muillakin makeutusaineilla kuin ksylitolilla. Ksylitolipitoisuus ilmoitetaan tuotteen pakkauksessa prosentteina tuotteen painosta. Ksylitolia tulee olla makeuttajista vähintään 50 %. Hammastahnan sisältämiin ainesosiinkin kannattaa kiinnittää huomiota ja pelkkää plussaa on, jos luettelosta löytyy ksylitoli.
Paljon ksylitolia?
Suositusten mukaan ksylitolia sisältäviä tuotteita on hyvä käyttää säännöllisesti pieniä määriä useita kertoja päivässä aina aterioiden ja välipalojen jälkeen 5-10 minuutin ajan. Määrällisesti sopiva annos ksylitolia koululaisille ja aikuisille on vähintään 5 grammaa vähintään 3 kertaa päivässä.Muistettava on, että kaikessa terveellisyydessään ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta, vaan kuuluu osana jokapäiväiseen suuhygieniaan. Liiallisella ksylitolin käytöllä voi olla laksatiivinen vaikutus.
Lapsille ksylitolia
Lapsillekin sopivia ja suunnattuja ksylitolivalmisteita löytyy. Useimmiten 2-3 vuotiaat lapset osaavat jo pureskella purukumia. Alle 5-vuotiaille riittää yksi purukumityyny 4 – 5 kertaa päivässä ja alle 2-vuotiaille voidaan antaa purukumin sijasta esimerkiksi pieni, helppoliukoinen ksylitolipuriste 3 -4 kertaa päivässä. Lapselle ksylitolia kannattaa tarjota etenkin ensihampaiden puhkeamisvaiheessa sekä pysyvien hampaiden puhjetessa. Erityisen suositeltavaa ksylitolin käyttö on myös 11-13-vuotiailla nuorilla, jotka ovat kariesaktiivisessa iässä.
Lähteet