Sairaudet

Yleistietoa korvatulehduksesta

Korvatulehdus: Yleisimmin välikorvantulehduksen taustalla on ylähengitysteiden virusinfektio. Flunssa on siis korvatulehduksen suurin riskitekijä. Korvatulehdusta ilmaantuu eniten 3-4 päivää flunssaoireiden alkamisesta. Lue lisää.

Teksti Terve Media Oy
30.10.2009 Terve.fi

Äkillinen välikorvantulehdus on lasten yleisin bakteeri-infektio ja antibioottihoidon kohde. Yleisimmin välikorvantulehduksen taustalla on ylähengitysteiden virusinfektio. Flunssa on siis korvatulehduksen suurin riskitekijä. Korvatulehdusta ilmaantuu eniten 3-4 päivää flunssaoireiden alkamisesta. Muita välikorvantulehduksen riskitekijöitä ovat nuori ikä, päiväkodissa olo, sisarusten tai muiden perheenjäsenten korvatulehdukset, tupakansavulle altistuminen ja tutin käyttö. Mahdollisesti lyhytkestoinen tai puuttuva rintaruokinta sekä allergiat ovat myös jossain määrin riskitekijöitä.

Välikorvantulehduksessa välikorvan ilmastoitumisen heikkenemisen vuoksi välikorvaan kertyy nestettä ja tärykalvon liikkuvuus huononee. Tulehduksen oireet ovat hyvin paljon muiden ylähengitystieinfektioiden kaltaisia, mutta spesifinä oireena korvakipu viittaa välikorvantulehdukseen. Myös kuulon huononeminen infektion yhteydessä on viite korvatulehduksesta, pieneltä lapselta kuulon arvioiminen on kuitenkin vaikeaa. Korvien haromista pidetään yleisesti korvatulehduksen merkkinä, tosin haromista esiintyy usein myös ilman minkäänlaista infektioita.

Välikorvantulehdus hoidetaan noin viikon kestävällä antibioottikuurilla. Nykyisin tärykalvopisto eli korvan puhkaiseminen on suhteellisen harvinainen toimenpide. Toistuvissa välikorvantulehduksissa korvaan asetetaan usein ilmastointiputki. Välikorvantulehdusepisodien määrä alkaa yleensä vähentyä toisen ikävuoden jälkeen.

Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitaudeista. Aloittamalla viruslääkitys hyvissä ajoin influenssaoireiden alusta voidaan lähes puolet lasten influenssaan liittyvistä korvatulehduksista ehkäistä. Pienillä lapsilla influenssarokote toimii myös jälkitauteja ehkäisten. 6-35 kuukautisille lapsille influenssarokote on suomessa ilmainen.

Katso TerveTV:n kattava video korvatulehduksesta:

<embed src = ‘https://www.youtube.com/watch?v=48443016’ />

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi