Välikorvatulehdus
Korvatulehdus on yleisimpiä tulehdussairauksia lapsilla. Korvatulehdus tarkoittaa välikorvan äkillistä tulehdusta.

Välikorvatulehduksella tarkoitetaan välikorvassa olevan tilan äkillistä tulehtumista, johon liittyy välikorvan märkäkertymä.

Välikorvatulehdus on yksi tavallisimpia lasten tulehdussairauksia, ja se rasittaa sekä perheitä että yhteiskuntaa monella tapaa. Ikävien oireiden lisäksi välikorvatulehdukset aiheuttavat mm. valvottuja öitä, poissaoloja töistä ja sairaanhoitokustannuksia.

Useimmiten äkillinen välikorvatulehdus on bakteerin ja viruksen aiheuttama sekainfektio. Yleisimmät aiheuttajabakteerit ovat pneumokokki, hemofilus ja moraksella. Ainoa keino selvittää aiheuttaja on ottaa välikorvasta näyte tärykalvon puhkaisun yhteydessä. Yleensä tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista.

Lue välikorvatulehduksen oireista ja välikorvatulehduksen hoidosta.

Välikorvatulehdusten suurimpia syyllisiä ovat virusten aiheuttamat hengitystieinfektiot. Välikorvatulehdusriskiä nostavatkin kaikki tekijät, jotka lisäävät flunssia: päiväkoti- tai perhepäivähoito, sisarukset, vanhempien tupakointi, tutin käyttö jne.

Lisätietoa välikorvatulehduksen yleisyydestä.

Lähteet:

Välikorvatulehdus (lasten äkillinen). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – pään ja kaulan kirurgia ry:n, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n ja Suomen Yleislääketieteen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017.

Jero J. Äkillinen välikorvatulehdus aikuisella, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi