Terve.fi

Kitarisojen poisto

dosentti, lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri

Marjo Renko
Julkaistu 29.8.2009

Kysymys:

M iten kitarisojen poisto voi ehkäistä korvatulehduskierrettä? Eikö kitarisoillakin ole joku tarkoitus? Miten ne liittyvät korvatulehduksiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kitarisakudos on nenänielu katossa sijaitsevaa lymfaattista kudosta ja osa hengitysteiden puolustusjärjestelmää, kuten nielurisatkin. Niiden tarkka merkitys puolustusjärjestelmälle on epäselvä. Normaalisti kitarisakudos on kookkaimmillaan pikkulapsi-iässä, kun uusi mikrobeja kohdataan paljon. Risakudos lähtee sitten pienemään ja on suurimmalta osalta lähes hävinnyt murrosikään mennessä. Kitarisa sijaitsee lähellä nenänielusta välikorvaan kulkevan ilmastointitiehyen eli tuuban lähtokohtaa. Erittäin kookkaan kitarisan on ajateltu häiritsevän tuuban toimintaa ja siten välikorvan ilmastoitumista. Tällöin välikorva olisi alttiimpi tulehtumaan. Myös kroonisesti märkivän kitarisan on ajateltu pitävän yllä tulehdusta hengitysteissä. Näistä syistä aikaisemmin kitarisan poistoja tehtiin korvakierteen yhteydessä paljon, jopa 25%:lle suomalaislapsista. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei kitarisan rutiininomainen poistaminen välttämättä hyödytä korvatulehduskierteistä lasta lainkaan. Nykyään kitarisan poistoja tehdäänkin vähemmän. Kitarisan poistamisesta hyötyvät eniten ne lapset, joilla on selkeästi merkkejä nenänielun ahtautumisesta, esimerkiksi kuorsausta tai jatkuvaa suun kautta hengittämistä. Ylisuuren kitarisan poistosta voi näissä tilanteissa olla merkittävä hyöty lapselle. Kitarisan poistosta ei tiedetä olevan merkittävää haittaa lapselle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.