Kitarisa sijaitsee nenän takaosissa nenänielussa ja se koostuu imukudoksesta, josta myös nielurisat koostuvat. Ihmisellä on yksi kitarisa, joka on kookkaimmillaan noin 3-7 vuoden iässä. Kitarisan koko voi vaihdella halkaisijaltaan pienenpienestä jopa useaan senttimetriin. Yli 20-vuotiailla kitarisa on yleensä surkastunut, eikä kitarisakudosta ole enää juurikaan jäljellä.

Lue suurentuneen kitarisan oireista ja sen hoidosta.

Kitarisan tehtävä ihmisen elimistössä on edelleen hieman epäselvä. Kitarisan tiedetään olevan osa lapsen puolustusjärjestelmää ja se todennäköisesti suojaa nenän takaosien limakalvoa bakteerien kiinnittymiseltä. Kitarisan poistaminen ei kuitenkaan vaikuta lapsen alttiuteen sairastua hengitystie- tai muihinkaan infektioihin. Aikaisemmin uskottiin kitarisan poiston vähentävän lasten korvatulehduksia, mutta tämä ei nykytiedon valossa pidä paikkaansa.

Lähteet:

Blomberg K. Tietoa potilaalle: Kitarisa ja kitarisan poisto, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2015.

Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 12911

Hei! Olen 29-vuotias nainen, asun Englannissa ja käännyn Teidän puoleenne koska en ole onnistunut saamaan apua täältä. Olen aina ollut hyvin terve, mitään muuta ei ole koskaan ollut kuin flunssia ja vatsatauteja, niitäkin hyvin harvoin. Kärsin heinänuhasta, hoidan sitä antihistamiineilla 6-8 viikkoa kesäisin. Vaivani on kitarisantulehdus joka alkoi 15.04.2001. Kurkku oli niin kipeä ja yskiminen niin pahaa että nukkumisesta tai syömisestä ei tullut mitään ja yskimisen seurauksena kaikki lihakset kipeänä. Limaneritys myös runsasta. Menin lääkäriin 18.04. ja sain penisiliiniä..se ei auttanut ollenkaan joten palasin lääkärille (21.04.), eri henkilö tällä kertaa. Hän määräsi minulle cephalexin-antibiootteja (3 kapselia/pvä, viiden päivän kuuri). Näillä alkoivat oireet helpottaa mutta kurkku edelleen kirkuvan punainen ja pieni valkoinen ‘näppy’ vasemmalla puolella. Menin uudelleen ‘omalle’ lääkärille joka antoi 7 päivän kuurin Cephalexin-tabletteja. Oireet olivat lievät mutta edelleen olemassa. Tässä vaiheessa menin viikon lomalle Kreikkaan ja loman jälkeen taas omalle lääkärille. Tällä kertaa sain Eryhtromycin’iä, muistaakseni 7 pvän kuuri. Tässä vaiheessa olin niin kiukkuinen että painostin lääkärin kirjoittamaan lähetteen testeihin. Testistä ei sitten löytynyt mitään, hemoglobiini, kilpirauhanen ja mitälie muita kokeita otettiin mutta kurkkua lukuunottamatta olen täysin terve. Sain taas 7 pvän kuurin Cephalexinia mutta sen loputtua oireet ovat edelleen selkeät joskin eivät kovin tuskalliset. Viime visiitillä kysyin voisinko aloittaa punttisalilla käynnin vai vieläkö on levättävä. Sanoi että liikunta voisi vahvistaa minua ja näin auttaa… Kovin kummalliselta minusta tuntuu että edelleen on kurkku hiukan kipeä ja pieni valkoinen ‘näppy’ näkyvissä. Aikaa on mennyt kohta 3 ja puoli kuukautta! Kysyin että eikö nyt mitään olisi tehtävissä, nieluviljely tai kenties niin vahvat antibiootit että pöpöt varmasti kuolevat. Vahvat antibiootit kuulemma olisivat pahasta joten niihin ei lähdetä… Nieluviljelystä ei kuulemma ole apua. En halua enää popsia antibioottejakaan… Eli onko vain kestettävä vai olisiko parasta poistattaa kitarisat? Kiitos etukäteen!!