Terve.fi

Kitarisan oireet

Kitarisat voivat aiheuttaa suurentuessaan hengitysvaikeuksia ja kuorsausta. Kitarisat voivat myös tulehtua.

Kitarisa voi suurentua lapsella. Suurentunut kitarisa ahtauttaa nenän takaosia ja aiheuttaa vaikeutuneen nenähengityksen. Oireina suurentuneesta kitarisasta voi olla hengittämistä ainoastaan suun kautta ja kuorsausta. Nämä oireet voivat puolestaan aiheuttaa unen laadun huonontumista ja päiväaikaista levottomuutta sekä jopa vaarantaa purennan normaalin kehityksen.

Kitarisa voi tulehtua kroonisesti, jolloin siitä valuu jatkuvasti märkäeritettä. Tuolloin kitarisa tulee poistaa. Tulehtunut kitarisa ei välttämättä ole suurentunut.

Lue suurentuneen kitarisan hoidosta.

Käytännössä kitarisa ei ole aikuisella suurentunut eikä aiheuta oireita, joten kitarisaongelmat ovatkin lasten sairauksia. Jos aikuisella havaitaan kitarisakudosta, tulee se poistaa ja lähettää kudosnäyte tutkittavaksi. Risa voi olla jäänyt surkastumatta tai kudos voi olla aktivoitunut tulehduksen jälkeen. Se voi myös olla merkki imusolmukesyövästä, joka poissuljetaan edellä mainitulla kudosnäytteen tutkimisella.

Kitarisaa voidaan tutkia suun kautta peilitutkimuksella, tämä onnistuu ainakin kouluikäisillä. Tutkiminen on kivutonta, mutta vaatii kuitenkin yhteistyötä lääkärin ja potilaan välillä, joten nuorempien lapsien tutkiminen voi olla haastavaa.

Heiltä ja tarvittaessa vanhemmiltakin lapsilta kitarisaa voidaan tutkia nenän kautta tehtävällä tähystystutkimuksella. Tutkimus tehdään vastaanottohuoneessa nenän pintapuudutuksen jälkeen pienellä tähystimellä ja se on peilitutkimuksen lailla kivutonta.

Röntgenkuvista kitarisan kokoa ei voi arvioida. Mikäli lapsi hengittää pelkästään suun kautta, niin tällöin kitarisa on todennäköisesti suurentunut, mutta tämä ei ole kovin tarkka menetelmä kitarisan koon arviointiin. Voidaan kuitenkin sanoa, että jos lapsi hengittää nenän kautta, kitarisa ei todennäköisesti ole haittaavan suuri.

Lähteet:

Blomberg K. Tietoa potilaalle: Kitarisa ja kitarisan poisto, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2015.

Julkaistu: 1.6.2018
Kommentoi »