Kitarisa on nielurisojen kaltainen, imukudosta sisältävä rauhanen, joka sijaitsee nenänielussa korvatorven aukon lähellä ja joka voi suurentua erityisesti alle 5-vuotiailla lapsilla.
Nielurisojen tavoin myös kitarisan tarkoitus on pysäyttää ja tuhota hengityksen kautta nenään joutuvat vieraat partikkelit. Joillakin lapsilla kitarisa voi turvota ja aiheuttaa ongelmia erityisesti hengitystieinfektioiden aikana, koska silloin ylähengitysteissä on tulehdus ja paljon limaa.
Kitarisa alkaa kasvamaan yleensä ennen lapsen syntymää ja kasvaa kunnes lapsi on 3-7-vuotias. Se surkastuu useimmilla lapsilla nuoruusiän aikana. Syytä, miksi kitarisa suurenee joillakin lapsilla, ei tunneta. Joillakin lapsilla kitarisa on suuri jo heidän syntyessään, toisilla taas toistuvat infektiot tai tulehdukset voivat aiheuttaa kitarisan kasvua.
Oireet
Tyypillisiä suurentuneen kitarisan oireita on suun kautta hengittäminen ja krooninen nenän tukkoisuus.
Suun kautta hengittäminen aiheuttaa pienillä lapsilla runsasta syljeneritystä ja kuolaamista ja voi myös olla syy pahanhajuiseen hengitykseen. Epäselvä puhe (honotus) sekä kuorsaus voivat myös olla merkkejä suurentuneesta kitarisasta.
Lapsi saattaa nukkuessaan alkaa hengittää epäsäännöllisesti, jolloin esiintyy unenaikaisia hengityskatkoja. Tällöin kyseessä on uniapnea, josta voi seurata lapsen väsyneisyyttä ja ärtyneisyyttä päiväsaikaan.
Joillakin lapsilla voi esiintyä nielemisvaikeuksia ja ruokahalun vähenemistä, mikä puolestaan johtaa painon laskuun.
Kitarisoja ei voi nähdä suuhun katsomalla, ja siksi niiden tutkimiseen tarvitaan erityinen instrumentti ja peili.
Komplikaatiot
Joskuks suurentunut kitarisa voi estää nesteen poistumisen välikorvasta ja sivuonteloista.
Tämä voi johtaa välikorvan nestekertymään. Jos nestettä on välikorvassa pitkiä aikoja, se voi aiheuttaa kuulo-ongelmia tai korvatulehduksia. Jos suurentunut kitarisa estää sivuonteloiden tyhjentymisen, sivuontelot voivat tulehtua.
Hoito / Mitä tehdä?
Jos epäilet, että lapsesi kitarisa on suurentunut, ota yhteys lääkäriin.
Jos lapsen oireet antavat aihetta, lääkäri saattaa lähettää lapsen erikoislääkärin.
Jos lapsella on suurentunut kitarisa, joka aiheuttaa ongelmia, erikoislääkäri voi suositella sen poistoa leikkauksella (adenoidektomia). Leikkaus tehdään yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä.
Joskus kitarisat voivat kasvaa takaisin jonkin ajan kuluttua, jolloin tarvitaan uusintaleikkaus.
Ennaltaehkäisy
Kitarisan suurentumista ei voi ehkäistä.